Maca (Lepidium meyenii, perui zsázsa )

Az Andok lejtőin termelik 4000 méter feletti magasságban, és már évezredek óta használják a Peruiak (Perui Ginzengnek). A tudományos kutatások szerint gazdag forrása a kálciumnak, magnéziumnak, foszfornak, de található benne még jód, mangán, réz, cink és szelén, valamint B-vitaminok, C-vitamin és D-vitamin, vas, jód, szénhidrát, fehérje, eszenciális zsírsav is, ezért sokan úgy gondolják, hogy ez a világ egyik legjobb természetes kiegészítője. Rendkívül sok nyomelem található benne, egy részüket még nem is azonosították. Ennek köszönhetően a növényből készült termékeket ma a világon mindenütt vitalizáló, szellemi teljesítményt fokozó, erőnlétjavító és potenciafokozó szerként használják.

Szabályozza az endokrin rendszert és a menstruációs ciklust, csökkenti a menopauzás tüneteket nőkben és férfiakban egyaránt javítja a nemzőképességet, kedvező hatással van a libidóra, jó az impotenciára, erősíti az immunrendszert, csökkenti a krónikus fáradságot, segít fenntartani a szervezet sav-bázis egyensúlyát.
A teljes endokrin hormonrendszert optimalizálja mind férfiak, mind nők esetében. Ez úgy valósul meg, hogy az agyalapi mirigy működését állítja helyre. Az agyalapi mirigy felel az endokrin hormonrendszer működéséért, s amennyiben helyes a működése, úgy a hormonháztartás optimális egyensúlyba kerül.

A maca gyökér különlegessége az ember érzékeire gyakorolt hatása, ugyanis nemcsak a medence környékének vérkeringését segíti elő, hanem befolyással van a női és férfi hormonokra is, név szerint az ösztrogénre és a tesztoszteronra.

A maca cinktartalma a szexuális vágy egyik alapeleme. A cink egyaránt fontos a nők és a férfiak szexuális életére gyakorolt hatásában.
Férfiak esetében azért fontos, mert nélküle a szervezet nem képes tesztoszteront termelni, ami a nemi vágy alapja. Hiánya férfimeddőséghez vezethet, lassul a nemi érés és csökken a szexuális teljesítőképesség. A cink hiánya elősegítheti a prosztatagyulladást és a prosztata megnagyobbodást. A cink normalizálja a nemi szervek működését, megfelelő szinten tartja a nemi funkciókat, javítja a sperma minőségét.
A nők esetében a cink jelentősége a női hormonok termelésében van – serkenti a progeszteron termelését és fenntartja a sárgatest működését is. Cink hiánya menstruáció előtti szindrómát idézhet elő, ami fejfájással, ingerlékenységgel, mellfeszüléssel jár.

A maca gyökeret valóságos csodaszernek tekintik, immunrendszererősítő, vitalitást fokozó hatású, jobb érzelmi állapotot biztosít javítja az erőnlétet és az állóképességet továbbá természetes potencianövelő is egyben.

Aktiválja az immunrendszert, gyorsítja a betegségekből való felépülést, segít megelőzni a betegségek kialakulását, javítja a vérképzést.

Férfiak számára erősíti és stimulálja a libidót. Energiát, erőt és kitartást ad. Használatával javítja a potenciát, növekszik a termelt spermiumok száma és mozgékonysága. Nők számára elűzi a fáradékonyságot, csökkenti a depressziót. Optimalizálja az ösztrogén szintjét és ez azért kiemelten fontos, mert a túl alacsony vagy magas ösztrogénszint megakadályozhatja a fogamzást és a kihordásban is problémákat okozhat. A maca segítheti emellett az egészséges progeszteronszint elérését, ami egy egészséges gyermekáldás kihordásához szükséges.
Fokozza a szellemi teljesítményt, megsokszorozza az agyi kapacitást, szellemileg stabilizál és aktivál, javítja a stresszel szembeni tűrőképességet, illetve csökkenti a stressz szervezetre gyakorolt kellemetlen hatásait.

A maca használata nem okoz függőséget, nem pörget úgy, mint a koffein, mégis ad valamennyi többletenergiát. Szedésére vonatkozó mennyiségi korlát nincsen, általában 3-5 gramm porított gyökeret javasolnak, amit kapszulából valamivel nehezebb fedezni.
Mivel a maca rendkívül gazdag tápanyagokban, valamint energizálókban, tápanyagtartalmának köszönhetően a szuperételek egyikének minősítették.
A “superfood” ételek koncentráltan tartalmazzák a szervezetünk számára létfontosságú tápanyagokat: megtalálható bennük szinte az összes vitamin, ásványi anyag, nyomelem, enzimek, aminosavak, stb.

A maca adaptogén növény, hatását nem azonnal, hanem fokozatosan fejti ki. A legjobb hatás elérése érdekében folyamatosan kell használni.

Összegezve a maca gyökér hatásai :

– szabályozza az endokrinrendszert
– erősíti az immunrendszert, fokozza az életerőt és fiatalító hatása van
– afrodiziákum, férfiaknál és nőknél egyaránt erősíti a nemi vágyat
– javítja a férfiak nemzőképességét, a maca 3 hónapos használata után kimutathatóan javul a spermiogram, (a spermák nagyobb mobilitása és mennyisége az ondóban), emeli a tesztoszteronnak, a férfi nemi hormonnak a szintjét
– segíti a női terméktelenség egyes formáinak orvoslását, a női szervezet hormonális egyensúlyának megtartását
– segít a fájdalmas és a szabálytalan menstruáció esetén
– hatékony segítség a menopauza kellemetlen kísérő tüneteinek enyhítésénél, csökkenti a hőhullámokat
– növeli/javítja a szervezet energiaellátását, növeli a kitartást, a teljesítőképességet
– kedvezően hat az akne és az oszteoporózis gyógyításánál
– segít megoldani a hormonális kilengések okozta problémákat
– támogatja az izomtömegnek, valamint a fizikai-és szellemi teljesítőképességnek a növekedését
– növeli a test ellenálló képességét.