Macskakarom, UÑA DE GATO – Uncaria tomentosa (Vilcacora, Cat’s Claw)

A macskakarom, egy már Európában is bejegyzett, az Amazonas hegységeiben és folyópartjain, a brazil és perui őserdőkben honos növény. Igen hosszú időre van szüksége a növekedéshez, érettséghez. Nem ritka, hogy a macskakarom több mint húsz év alatt éri el teljes méretét, ami elérheti akár a 30 méter hosszúságot is. A macskakarom vagy Una de Gato sokat sejtető nevét onnan kapta, hogy a tüskék, amelyek befedik a növényt, nagyon hasonlítanak a macska karmaira. Ezek a szívós, vastag karmok teszik lehetővé, hogy a növény fel tudjon kúszni a fákra, ahol több fény éri, mint az esőerdők lombfüggönnyel takart, árnyékos talajszintjén. E kúszónövénynek sárgás vagy fehér virágai párban teremnek, egymással szemben helyezkednek el a száron. A virága kicsi, illatos, és könnyen megtermékenyíthető. Az eleinte zöld és puha tekervényes kocsánylevelek egy idő után keménnyé válnak, kampókká alakulva. Bár a levelei szépek és fényesek, a hegyes, görbe, karom-szerű tüskék hatásosan távol tartják a “betolakodókat”. A macskakarom begyűjtése alatt egyedül a kéreg lehántását értjük. A gyökerekre külön vigyáznak, hogy megőrizzék a növény szaporodási készségét. Feltétlenül gondolni kell arra is, hogy az esőerdő sokszínű és értékes növényvilágát őrizni és védeni kell.

A hatóanyagok legnagyobb mennyiségben a növény belső kérgében és az ehető háncsrétegben találhatók. A macskakarom iránti világszerte fokozódó érdeklődés oly mérvű, hogy gondatlan begyűjtés esetén akár 2 év alatt kipusztulhatna az őshonos növény. A perui kormány törvényben tiltotta meg a macskakarom nem regenerálódó háncsrészeinek begyűjtését, mellyel gátat szabhat az állomány kipusztulásának. A gyógyításban használatos kéreg visszanő, ha azonban a gyökeret éri sérülés, akkor a növény elpusztul. A növényt az amazonasi őserdőkben az ökológiai szempontokat messzemenően figyelembe véve termesztik, s a cserjét termelő ashaninka indiánok is részesednek a piacra kerülő termékek nyereségéből.
A trópusi esőerdő jóformán 2.3 millió négyzetmérföldnyi területet terít be és több növény- és állatfajnak ad otthont, mint bármely más ökoszisztéma a földön. Becslések szerint az innen származó különböző növények száma faj szerint valahol 35 és 80 ezer között becsülhető. Még a legkiválóbb botanikusok is csak korlátozott ismeretekkel rendelkeznek az Amazonas-menti esőerdők gyógynövényeit illetően, ezért mindig izgalmas kaland rábukkanni egy rendhagyóan bioaktív növényre. A növényvegytan kutatók és a fitokemikusok különleges és egyedi gyógyhatású vegyületek valóságos tárházát fedezték itt fel. Ez a terület számtalan csodálatos gyógynövénnyel gazdagította az emberiséget, de a valódi haszna ezeknek még szinte teljesen kiaknázatlan. A perui népi gyógyászat tisztelete és megőrzése tette lehetővé a macskakarom újra felfedezését. Könnyen lehet, hogy a macskakarom az Amazonas menti erdők egyik leghatékonyabb gyógynövénye. A bizonyítékok erősen azt sugallják, hogy alkaloid és vegyi tartalma miatt kiérdemelheti a 21. század csodanövénye címet.

A macskakarom az inkák egyik nagyon fontos gyógynövénye. A perui Asháninka törzs gyulladásgátlónak, reumás megbetegedések, ízületi gyulladások, a tápcsatorna betegségeinek, a húgyutak betegségeinek, cukorbetegség és rákos megbetegedések kezelésére használja.

Miután a 80-as években felélénkült az érdeklődés az esőerdőkben élő gyógynövények gyógyhatásainak a vizsgálatára a macskakarom is a tudósok látókörébe került. A kutatások igazolták az őslakosok tudását.

A macskakarom egyéb hatásait is vizsgálták melynek során bebizonyosodott, hogy a macskakarom:

– Immunerősítő: fokozza a fehérvérsejtek aktivitását, az ellenanyagok termelődését, az idegen sejtek és kórokozók eltávolítását.
– Csökkenti a vírusok, baktériumok és egyéb mikroorganizmusok elszaporodását.
– Csillapítja a gyulladásokat, elősegíti az ödémák gyorsabb megszűnését, enyhíti a fájdalmat.
– Említésre méltó hatást lehet vele elérni az arthritis (ízületi, gyulladás), a bursitis (nyálkatömlő-gyulladás) és a gastritis (gyomornyálkahártya-gyulladás) kezelésénél.
– Sejtvédő (antioxidáns) tulajdonságának köszönhetően segíti a szervezet regenerálódását.
– Csökkenti a trombózis kialakulásának esélyét, javítja a kis erekben a keringést.
– Csökkenti a bőr akut és krónikus gyulladásait.

Az Uncaria Tomentosa alkaloidákban gazdag növény. Az alkaloidák sokrendű fiziológiai hatása ismert az emberi szervezetre. Ezek a nitrogéntartalmú szerves vegyületek a savakat sókká képesek alakítani, és ezért igen sok gyógyszernek hatóanyagai.

A Nápolyi Egyetem laboratóriumában három új kinonsav-glikozidot izoláltak az Unicaria Tomentosa kérgéből. E vegyületek némelyike egyértelműen vírusellenes, valamint jelentős gyulladásgátló hatást mutat. A növényből kivont oxindol alkaloidáknak kimutathatóak voltak bizonyos, a sejtfalon megjelenő anti-leukémiás hatásai, ami azzal kecsegtet, hogy a növény szerepet kaphat a fehérvérűség gyógyításában is.

A legújabb kutatások azt mutatják, hogy ígéretes lehet az Alzheimer kór gyógyításával kapcsolatban is. A rhynchophyllin alkaloida, amely tágítja az perifériás hajszálereit, együttműködve  a különböző antioxidánsokkal, ígéretes alapja lehet egy új gyógyszer kifejlesztésének.

Ausztriai és olasz kutatások során rájöttek, hogy a macskakaromban négy olyan alkaloida található, amely nagy hatást gyakorol a fagocitózisra. A fagocitózis az a folyamat, melyben a fehérvérsejtek (makrofágok) megtámadják, és gyakorlatilag megemésztik a fertőző organizmusokat és idegen sejteket.
A macskakarom gyulladásgátló és ödémacsökkentő glikozidjai jótékony hatással vannak a gyomorfekélyre, daganatokra és ízületi gyulladásokra. E növény kivonatai citosztatikus és fogamzásgátló hatással is bírnak.

A macskakarom kétféleképpen tudja csökkenteni a rák kockázatát: Vagy antioxidánsként viselkedik vagy elpusztítja az útjába kerülő karcinogén anyagokat, amelyek rákos sejteket hoznának létre. Tudományos kutatások révén megállapították, hogy a macskakarom célpontja a sejti mutáció, mint például amikor leukémiás sejteknél meggátolja a további fejlődést.

Kiválóan alkalmazható vírusos, bakteriális vagy gombás eredetű gyulladásos megbetegedésekben mint influenza, kötőhártya-gyulladás, húgyhólyaggyulladás, ízületi gyulladás, gyomor- vagy bélgyulladás, továbbá szív- és érrendszeri, valamint daganatos betegségeknél. Utóbbi hatása számos daganatos betegség kezelésekor beigazolódott: tüdőrák, petefészekrák, bőrrák, agydaganat, bélrák, gyomorrák, melanoma, leukémia és B típusú lymphoma. A növény daganatellenes hatása az apoptosis a“programozott sejthalál” támogatásában rejlik. Ez egyfajta természetes, a sérült sejteket, így a rákos sejteket is eltávolító, önfenntartó mechanizmus. Nemcsak a sérült sejtek eltávolításában, hanem a régi sejtek pótlásában is fontos szerepet tölt be.
A macskakarom meggátolja a vérrög képződését. A vérkeringést serkenti és csökkenti az ér falán lerakódó plakkot így nagy szerepe van a szív és érrendszeri betegségek megelőzésében is.
A macskakarom rendkívül hatékonyan tudja tisztítani a teljes bélrendszert és valóban segít helyreállítani a bélflóra egyensúlyát.

Napjainkban, amikor egyre nagyobb az érdeklődés az egészségügyi problémák és azok megoldásai iránt, a macskakarom a gyógyító módszerek egész tárházát kínálja. Ez a gyógynövény jelenleg igen nagy érdeklődésnek örvend egészségügyi körökben és rövid idő alatt hatalmas méretű lett rá a kereslet világszerte, mivel meggyőző hírnevet vívott ki magának a daganat- vírusellenes és gyulladáscsökkentő tulajdonságaival.

A macskakarom felbukkanása mondhatni, hogy épp időszerű volt. Sokan érzik úgy, hogy új és egyre végzetesebb vírusok ütik fel a fejüket, és hogy a túlságosan is sok gyógyszert fogyasztó szervezetünk sokkal kiszolgáltatottabb a fertőzésekkel szemben, ezért a gyógynövénykezelés egyre inkább népszerűvé válik.
Sokkal kevésbé kívánatos dolog kezelni egy már meglévő betegséget, mint hogy immunrendszerünket kellőképp erősítve megelőzzük azt. Egy megerősített, egészséges immunrendszer képes felvenni a harcot, egy egész hadseregnyi betegség felett. Egyértelmű, hogy minden olyan természetes gyógyszer hatalmas érdeklődést kelt, amely egyszerre erősíti az immunrendszert és hatásos antioxidánsként és gyulladáscsökkentőként is hat. A macskakarom bebizonyította, hogy erélyesen fel tud lépni a betegségek ellen. Tudományos körökben úgy bukkant fel, mint a „botanikus kincs.”

Újabb kutatások bíztató eredményeket ígérnek a macskakarom vastagbél-gyulladás kezelésében történő felhasználásában.
Az amazonaszi indiánok sokféle és érdekes módon alkalmazzák a macskakarmot. Hideg és meleg főzeteket vagy teákat készítenek az influenza és ehhez hasonló fertőzések ellen, és lázcsillapító fürdőben is helyet kap a növény. Gargarizáló folyadékként is rendszeresen használják. A főzött, aprított kérgét a kötések alá helyezik. A kúszónövényt gyakran feldarabolják keményfából készült mozsártörőkkel, majd órákon át ázni hagyják. Olykor a szárított leveleket, kérget elszívják, vagy felszippantják.

A macskakarmot eredetileg ízületi gyulladás, gyomorhurut, ellen alkalmazták. Jelenleg több betegség enyhítésében is szerepet játszhat. Ilyenek a: vírusos és gyulladásos megbetegedések, számos bél- és gyomor rendellenesség, ízületi gyulladások, Crohn-kór, fekélyek, gasztritisz, paraziták, divertikulózis, köhögés, a ráknak különböző fajtái, bélérzékenység szindróma, herpesz, allergiák, farkasbőr, cukorbetegség, PMS, hypoglycemia, bursitis vagy a reuma. Jelenleg az európai kutatások a növénynek leginkább azokat a részeit igyekeznek elkülöníteni, amik képesek kezelni az AIDS-et és a rákot.

A vastagbél egészsége az egész test egészségének fontos meghatározója. Más szóval a vastagbél helytelen működése sok betegségnek ad helyet. Az orvosi rendelők eddig jóformán figyelmen kívül hagyták a vastagbél szerepét a betegségek forrásaként. Ma már folyamatos kutatás alatt áll a vastagbél, hogy mik az előnyei annak, ha tiszta és működőképes állapotban van. A mell-betegségek egyértelműen összefüggésben vannak a nyugati étkezési szokásokkal, és a bél-rendellenességgel. Kölcsönhatás van a mellnedvben fellelhető sejti eltérés és a bélmozgás ritmusa között. Ez az asszociáció valószínűleg a bélrendszerben található bakteriális flórának köszönhető, amely a vastagbél tartalmát, a különböző megemészthető anyagokat toxikus anyaggá alakítja át, mely karcinogén, vagy mutagén is. A macskakarom kiválóan alkalmazható a különböző bélbetegségek, leginkább a fertőzőek ellen. Szinte biztos, hogy az Uncaria Tomentosa el tud bánni valamennyi bélbetegséggel, még azokkal is, amelyekre eddig semmiféle gyógymód nem használt. Tegyük hozzá, hogy a hasznos baktériumok szerepét a bélben nem szabad túlhangsúlyozni. A legtöbb bélbetegséget a jótékony flóra elpusztulása okozza. Amikor a bélben található flóra nincs tökéletes egyensúlyban az immunrendszerre is hatással lehet. A bélrendszer mikroflórájának elpusztulása egy gyakori probléma, és azzal a lehetőséggel jár, hogy alapjaiban megszakít számos metabolikus utat, amely eltérő és egészségtelen tüneteket eredményez. A macskakarom egy világszínvonalú gyógynövény, melyben elég erő rejlik ahhoz, hogy visszafordítsa és felszámolja a már mélyen meggyökerezett kórokozókat, ezáltal meggyorsítva a gyógyulás folyamatát.

Lehet hogy immunrendszerünk gyengébb, mint amilyen valójában lehetne. Legtöbben csak rohanunk orvostól orvosig, küzdünk a magunk végtelen hosszúnak tűnő fertőzések listájával, melyben szinte biztos helyet kap a megfázás, a nátha, a torokfájás, fülfájás, lábgomba, gombás fertőzések, krónikus fáradtság szindróma, herpesz, vastagbélgyulladás, stb. stb. stb.. Az immunrendszerünk a magunk kis beépített védelmi rendszere, amit optimális, működőképes állapotban kell tartani. A fertőző mikroorganizmusok és karcinogének mindenhol ott vannak, keringenek körülöttünk. Az immunrendszerünk úgy van kitalálva, hogy leküzdje, vagy semlegesítse az egészségünkre törő baktériumokat, vírusokat, gombákat és rákos sejteket. Egy egészséges immunrendszer hihetetlenül jól tud harcolni betegségek ellen és a fertőzés tartózkodási idejét minimálisra csökkenti a testben. Ha védelmi rendszerünket még inkább megerősítjük bizonyos gyógynövényekkel, a vitaminok és antioxidánsok hatása a szervezetben hosszabb életű lesz. Hagyomány szerint az Uncaria Tomentosá-t Dél-Amerikában mindig is olyan rendellenességekre használták, amelyek így vagy úgy összefüggésben vannak az immunrendszerrel.

A macskakarom végső soron egy csodanövény. Tudományos kutatások bizonyították be gyógyhatásait. Igazából nem is csak korunk betegségeit lehet gyógyítani vele, hanem a betegségmegelőző hatása is könnyen kamatoztatható. Ideje az egész világgal megosztani, amit a perui indiánok generációkon át ismertek, ha győzni akarunk a betegségek felett, és egészségesek akarunk maradni.