Okubaka ( Okoubaka aubrevillei )

Az Okoubaka aubrevillei egy tipikus dzsungelben növő fa, a magassága akár 40 méter; törzse lehet akár három méter kerületű. Hatalmas a koronája és bokros termetű lelógó ágai vannak. A levelek hosszúkás, tojás alakúak, kb. 15 cm hosszú és 10 cm szélesek. Az idősebb ágak végein hozza apró, zöldes virágait, körülbelül 15 cm hosszúságú tüskék által sűrűn védve. A virágokból kemény, sárga színű gyümölcsök lesznek. Mint több más tagja ugyanannak a családnak, ez a fa is félig parazita. Ez megmagyarázhatja, hogy miért nem jelennek meg az közelében más fafajták és miért erőteljesen domináns növény élőhelyein. Részben magyarázatot ad arra is, hogy miért vélik úgy az őslakosok, hogy mágikus tulajdonságokkal bír. Érdekessége még, hogy katalogizálása során 1944-ben a fát tévedésből az Octoknemataceae családbaba sorolták, és csak 1957-ben derült ki, hogy biztosan a Santalaceae ( szantálfélék ) családba tartozó, azonban a korábbi hiba felbukkan a szakirodalomban újra és újra – még a legújabb publikációkban is.

Az Okoubaka egy titokzatos gyógynövény, sok trópusi területen használják varázslók és sámánok. Ezek a gyógyítók finom port készítenek a fa kérgéből, amelyet mindenféle mérgezés ellen használnak kiváló eredménnyel. Sok törzsi vezér előkóstolója valószínűleg annak köszönheti életét, hogy ezt a kérget ette, ha a kóstolt étel-ital gyanúsnak látszott. A növény egyéb részekeit is használják jelképesen, hogy elűzzék a gonosz szellemeket. Emiatt a fa számukra felbecsülhetetlen értékű, és együtt jár a legszigorúbb tabukkal; annak használata szigorúan csak helyi varázslók és gyógyítók előjoga. Van egy érdekes történet amögött, ahogyan ezt a gyógynövényt elkezdte használni az európai orvostudomány. Csak néhány évvel ezelőtt, egy esőerdős expedíció során egy bizonyos Magdalena Kunst nevű orvos Frankfurtból ajándékba kapott a helyi gyógyítótól egy kis zúzott kérget, megjegyezve, hogy a növény saját országában az a szokás, hogy étkezés után – különösen akkor, ha az étel szokatlan vagy gyanús – ebből a porból igen kis mennyiség bevitelét követően bármilyen, előzetesen bevitt méreganyag hatástalanná válik. Dr. Kunst, aki mellesleg homeopata, az előzetes próbákat követően azonnal munkához látott, hogy létre hozzon egy homeopátiás hatóanyagot az igen drága porból, ami hatékonyan alkalmazható a különböző típusú ételmérgezések esetén. A z előzetes tesztsorozatot követően Dr. Kunst felkérte Dr. Willmar Schwabe-t, rendkívül nagy tudással rendelkező homeopata orvostársát, hogy segítsen neki felkutatni az alapnövényt. Rendkívül nehéz feladatnak bizonyult lenyomozni ezt a kéregőrleményt, de az eredményes kutatást követően ma már tudjuk, hogy a kapott őrlemény az Okubaka kérgéből készült. Az ezt követő kitermelési hullám azzal a következménnyel járt, hogy ez a ritka fafajta mára rendkívül rövid idő alatt a veszélyeztetett fajok közé került, beszerzési ára az egekbe szökött.

Az okoubaka aubrevillei fajt legendák lengik körül, úgy tartják, hogy mágikus fa. A kérgéből készült gyógyszert Nyugat-Afrika és Dél-Amerika egyes területein mint a mérgezések hagyományos ellenszerét használják elképesztő eredménnyel. A homeopátiában az Okoubaka hatékonynak bizonyult a gyomor-bélrendszeri problémák kezelésében, beleértve például a tipikus ”utazási betegségeket” is.
A legfontosabb gyógyító alkotórészei az Okoubaka aubrevillei-nek a fa kérgében találhatóak. Ezek közé tartoznak a cserzőanyagok, katechin, gall savak, protocatechuss sav, fenolos savak, szterinek, és aminosavak.

A kéreg tinktúrája ezenfelül antibiotikus hatású. Erős méregtelenítő és úgy viselkedik, mint egy gyulladáscsökkentő szer a gyomor-bél traktusban. Azt is leírták, hogy serkentik a máj és az epehólyag működését, miközben tonizálja a hasnyálmirigy működését is. Emellett erős immunstimuláns hatású.
A kéregből készült gyógyszereket illetve gyógyhatású készítményeket a klinikai gyakorlatban Németországban a hagyományos orvoslásban az 1970-es évek végétől használják. Sokoldalú alkalmazási lehetőségei biztosították gyors elterjedését.

Az Okoubaka a gyomor-bél traktus betegségei, az akut és krónikus hasmenés, az émelygés, hányás, izomgörcsök, a székrekedés és gastroenteritis esetében alkalmazható jó hatással. Beadható az antibiotikum által kiváltott hasmenés csökkentésére is. Ez a gyógynövény részét kell hogy képezze az utazási betegségek ellen használt szereknek, az ilyen esetekben gyakori hasmenés, vagy az étrend változását kísérő tünetek enyhítésére.

Alkalmazható az emésztési betegségekkel kapcsolatos lábadozási időszak során a regenerációs időszak jelentős lerövidítésére, illetve minden, esetlegesen részben toxikus gyógyszeres kezelés mellékhatásainak csökkentésére is.

Esetenként erőteljesen csökkentheti bizonyos allergiás reakciók mértékét.

Toxicitása, mellékhatása nem ismert.

Felhasználási javaslat:

Naponta 2 – 4 x 1-2 kapszula, alkalomszerűen 2-3 kapszula

Használata során szem előtt kell tartani, hogy rendkívüli méregtelenítő hatása következtében a hagyományos gyógyszerek egy részének, elsősorban a májban metabolizálódóak hatását befolyásolhatja, csökkentheti!