Oroszlánfarok, oroszlánfül, wild dagga ( Leonotis leonurus )

Az oroszlánfarok az ajakosok családjába tartozó évelő növény. Feltűnő vöröses-narancssárga virágairól kapta a nevét. A szőrös virágok hasonlítanak az oroszlán fülére, innen a másik név “Leonotis leonurus” (ami azt jelenti, oroszlán fülébe).

Robosztus bokor, 2-3m magasra nő és 1,5 m széles. Szubtrópusi és mediterrán éghajlatú területeken őshonos, például Dél-Amerikában is, Peruban.

Szára bársonyos és tövénél elfásodott. A levelei hosszúak, keskenyek és fűrészes élűek. A szőrös, ugyanakkor magas gyantatartalmú jellegzetes narancssárga virágok szinte teljesen beborítják a hajtásokat nyár végén. Ezen az impozáns megjelenésű félcserjén a különleges 5cm-es csöves virágok, melyeknek édeskés méz-illata van és ragadós gyantát tartalmaznak a levelek hónaljában fejlődnek. Barack és krém-fehér színű virágai is gyakoriak.

Ez a csodálatos növény csalogatja a vadon élő állatokat. Virágai dús, bőséges nektárt tartalmaznak, amely vonzza a madarakat, méheket és pillangókat. Az oroszlánfarok gyorsan növekvő és enyhén fagytűrő.

Ezek a virágok és a levelek képezik szárítva a növény drogját. Hatóanyagai: gyantaanyagok, terpének, pl. leonurin, illóolajok, labdán típusú laktonok. Tradicionálisan füstöléshez használták, mivel enyhe euforikus állapotot idéz elő. Illata kifejezetten gyümölcsökre emlékeztető, mézes és virágos. Egyes helyeken a sötétzöld gyantát lekaparják vagy kivonják a levelekből és a virágrészekből, majd azt dohányhoz vagy más keverékhez adják.

A tradicionális gyógyászatban széles körben használják láz kezelésére, fejfájásra, köhögésre, vérhas ellen. Fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, és hipoglikémiás tulajdonságai miatt is kedvelik. A wild dagga használatos a cukorbetegség kezelésében, az epilepszia (levelek elfüstölése), magas vérnyomás, székrekedés esetén és aranyér tüneteinek csökkentésére is.
A csontsarkantyúnál is ajánlott a külsőleges használata. Ismeretes hörgő tágító, májtisztító, hashajtó és tonizáló hatása. Tiszta tinktúrája gyógyír a tuberkulózisra.

A szárított növényi részeket a fürdővízbe szórva segít az izomfájdalmak enyhítésében és a viszkető bőr ellen, csökkenti az ekcéma tüneteit. Bőrre kent főzetével csillapíthatjuk a rovarok, pl. a méhek és darazsak csípéseinek következményeit.

Válogatott és szárított leveleit teaként fogyasztják.