Pasuchaca ( Geranium dielsianum )
A gólyaorrfélék (Geraniaceae) családjába tartozó növény. Dél-Amerikában pasuchaca néven ismerik a Geranium dielsianum (Szent Róbert-gyógyfű) gyógynövényt. Lágyszárú, bokorszerű, élőhelyétől függően egynyári vagy évelő növény, amelynek csípős, fanyar íze van.
A pasuchaca tekinthető a növényfajok közül a legnagyobb hipoglikémiás hatásúnak, ebből következően kezelésre ajánlott ( elsősorban a 2-es típusú ) cukorbetegség esetében is.

Ősi, hagyományos gyógynövény, kiváló eredménnyel használható és megfelelő adagolás mellett nincs semmilyen káros mellékhatása. Használták már az ókori peruban is a cukorbetegség kezelésére.

A fitokémiai komponensei között találunk glikozidokat, tanninokat, szaponinokat, klorofillt, zsírokat, viaszokat, gyantákat, olajokat, flavonoidokat, karotinoidokat és egyéb, a cukorszint redukálására alkalmas vegyületeket és alkaloidákat.

Tradicionálisan alkalmazzák ezen felül akut hasmenéses tünetek kezelésére is, illetve magas flavonoid és karotinoid tartalma következtében erős antioxidáns hatású.

Fő tulajdonsága azonban hipoglikémiás és antidiabetikus funkciója. Klinikai kísérletek során többszörösen igazolták a diabétesz kezelésében ( Geranium delsianum vizes kivonatát alkalmazva ) használatával a vércukorszint hatásos csökkentését.

Gyógynövényként elsősorban leveleit és szárát használják, e részeiből készítik a szárítmányt, amiből por alakban kapszulát és tablettát, illetve teát lehet készíteni.

Ez nem egy csodaszer, csak egy kiváló gyógynövény és természetes stimuláns. Egy természetes teljes élelmiszer, amely megadja a szervezetének, amire szüksége van.

Erős vércukorszint-csökkentő hatása általában már az alkalmazást követő egy-két órán belül megfigyelhető. Úgy tűnik, hogy hatásmechanizmusa nagyon hasonlít az orálisan szedhető antidiabetikumok (gyógyszerek) hatására, melyeket a cukorbetegség kezelésére használnak.

A pasuchaca zavarhatja az inzulin kötődését a plazmafehérjékhez ezáltal eredményez megnövekedett szintű szabad és aktív hormont, és ezzel egyidejűleg növeli a glükóz perifériás hasznosítását, azaz elősegíti a glükóz hasznosítását az izmokban.

Gátolja továbbá a glükóz megemelkedett termelését a májsejtekben ( máj glükoneogenezis ) amely gyakran előfordul diabétesz esetén, illetve növeli az inzulin felvételét a receptorokhoz.

Kísérletek során 20 gramm/testsúlykilogramm/nap bevitele esetén sem mutatott toxicitást. Éveken át használták mellékhatások nélkül, azt feltételezik, hogy használata nem jelent semmilyen kockázatot az egészségre.

Ez a növény rendkívül hasznos lehet a cukorbetegeknek. A pasuchaca segítségével illetve egészséges étrenddel és életmóddal, megfelelő mennyiségű testmozgással sok esetben gyors javulás érhető el.