Stevia ( Stevia rebaudiana )

A stevia az őszirózsafélék családjába tartozó, kb. 240-260 fajt számláló növénynemzetség. Az Észak-Amerika nyugati felén és Dél-Amerikában őshonos fajok lágy szárú vagy fás szárú, cserje termetű növények.

A dél-amerikai indiánok által már évszázadokkal ezelőtt felfedezett növény, a Stevia Rebaudiana, jázminpakóca egy olyan természetes édesítőszer, melynek levelei 30-szor édesebbek a cukornál, kivonatai pedig akár 300-szor is! Figyelemre méltó, hogy fogszuvasodást nem okoz, és az elhízásra hajlamos fogyasztóinak sem kell aggódnia, mert kalóriatartalma nulla! A növénynek cukor- és máj-anyagcserére gyakorolt jótékony hatása emelhető még ki, illetve gyulladáscsökkentő, emésztést segítő hatása mellett magas C és A vitamin- valamint cink-, vas-, magnézium tartalma is bizonyított! Cukorbetegek is fogyaszthatják, valamint néhány tanulmány szerint a 2-es típusú cukorbetegség ellen is ígéretes! Gombaölő hatása miatt kiválóan alkalmas Candida kúra alatti édesítésre. Az intenzív édes ízért felelős steviol glycoside-ok az aszpartámmal ellentétben, főzés, sütés, pH-változás esetén sem bomlanak le, így a stivia a cukor teljes körű helyettesítője lehet. A 240 fajtából mindössze kettőnek édesek a levelei, ebből a kettőből is a rebaudianat használják édesítésre.

A dél-amerikai őslakosok által Khaa Jee (édes levél)-nek nevezett növény a köztudatba stivia (Stevia Rebaudiana Bertoni) néven vonult be. A paraguay-i Guarani indiánok az őserdőben gyűjtött növényt évszázadok óta használták édesítésre, étvágycsillapításra, bőrbetegségek (dermatitis, eczema, seborrhoea) ellen illetve vágási sebek gyógyítására, de előszeretettel rágták a levelét pusztán édes íze miatt is.

A 16. században a spanyol hódítók is felfigyeltek erre a csodálatos tulajdonságokkal rendelkező növényre, de 1889-ig kellett várni, mire Moises Santiago Bertoni olasz természettudós és Rebaudi paraguay-i kémikus az első komolyabb tudományos vizsgálatokat elvégezték. Bár a növény ekkor már régóta ismert volt, a “felfedezését” így az ő nevükhöz kötik. Bertoni és Rebaudi kutatásai kimutatták, hogy a stivia hatóanyaga 300-szor édesebb a cukornál, Bertoni feljegyzéseiben így ír erről: “Levelének akármilyen kis darabkáját szánkba véve elcsodálkozunk, hogy milyen különös és extrém édességet rejt magában. Egy darabka levél – alig néhány négyzetmilliméter nagyságú – képes akár egy óráig is édesen tartani szánk ízét. 1-2 kis levél képes egy erős kávét vagy teát megédesíteni.” Bertoni “felfedezése” fordulópontot jelentett a stivia történetében, ami jóval túlmutatott önmagán, vagyis a növény azonosításán, analizálásán és elnevezésén.

Míg 1900-ig a stivia csak vadon nőtt – és a fogyasztása csak azon bennszülöttekre korlátozódott, akik közvetlenül a természetes élőhelyén hozzájutottak – addig az 1900-as évektől fokozatosan beindult a növény mezőgazdasági termesztése is, így a stivia egyre szélesebb körben vált elérhetővé. Hamarosan a stivia ültetvények száma ugrásszerű növekedésnek indult, és fogyasztása Latin-Amerika szerte általánossá vált. Nem kellett sok idő, hogy a világ minden táján felfigyeljenek erre az érdekes, édes levelű növényre. Az Egyesült Államokban először 1918-ban a mezőgazdsasági minisztérium egyik botanikusa hívta fel a kormány figyelmét a stiviára.

A szokásos háztartási édesítőszer szerepe mellett a jégkrémtől elkezdve a süteményeken, a rágógumin és az üdítőkön át egészen a különböző tengeri halakig a legkülönbözőbb élelmiszereket édesítik vele. Az elmúlt 40 évben rengeteg átfogó kutatást végeztek, amelyek kimutatták, hogy a steviának semmiféle toxikus hatása nincsen (még nagy dózisban fogyasztva sem), ugyanakkor jótékony hatással van a vérnyomásra, a vércukorszintre, az emésztésre, különböző bőrbetegségekre, segít megelőzni a fogszuvasodást, és az elhízást is megakadályozza.

A stevia egy csodálatos növény, amelyet évszázadok óta használnak édesítésre és gyógyításra. Mint étrendkiegészítő serkenti a máj, a lép és a hasnyálmirigy működését, szabályozza szervezetünk vércukorszintjét. Rendszeresen fogyasztva sokkal ritkábban tapasztalunk fáradékonyságot (a jól ismert délutáni hullámvölgyet, amikor sokan egy-egy sütemény, csokoládé vagy édesség után nyúlnak). Egyéb hatásai között emlegetik a szellemi frissességet, a jobb emésztést, a nyugodtabb alvást, a fekélyek és horzsolások gyorsabb gyógyulását, sőt a vérnyomás ingadozások enyhülését is. Más kutatások kimutatták, hogy a stevia csökkenti a magas vérnyomást, miközben a normális vérnyomást változatlanul hagyja, tehát egészséges embereknél nem okoz vérnyomáscsökkenést.

Figyelemre méltó a stevia növény határozott gyulladásgátló, baktérium- és gombaölő tulajdonsága, amely remekül alkalmassá teszi bőrproblémák, kivörösödések és lábgomba kezelésére is. Mind külsőleg, mind pedig belsőleg alkalmazva alkalmas különböző bőrbetegségek (acne, dermatitis, eczema, seborrhoea stb.) gyógyítására. Megvéd a bőr korai öregedése ellen, azt fiatalossá és rugalmassá varázsolja.

A növény intenzív édes ízét fõleg a leveleinek akár 13 %-át is kitevő stevioside adja, ami egy szénhidrát alapú glycoside. Ezt először 1931-ben, francia tudósoknak sikerült a növény leveleiből kivonniuk. A stevia édes ízéhez további glycoside-ok is hozzájárulnak, úgymint steviolbioside, rebaudioside és dulcoside. Ezen kívül vitamin- (C, A) és ásványianyag (cink, rutin, magnézium, foszfor, vas stb.) tartalma sem elhanyagolható.

Antibakteriális hatása és kedvező ásványianyag tartalma miatt kiválóan alkalmas a fogszuvasodás és egyéb szájbetegségek megelőzésére, gyógyítására. Előnyös tulajdonságai miatt számos országban fogkrémet és szájöblítőszert is készítenek a felhasználásával, amelyeket sikeresen használnak ínybetegségek és fogfájás kezelésére.

A Stevia javítja az emésztést és a bélműködést, megnyugtatja a túlterhelt gyomrot, így segíthet kisebb rosszullétek elmulasztásában. Erős gombaölő hatása miatt kiválóan alkalmazható Candida kezelésére is. A legjobb hatást tea vagy valamilyen egyéb folyadék formában fogyasztva érhetjük el.

Amellett, hogy gyakorlatilag nulla kalóriát tartalmaz, képes csökkenteni az édességek és a zsíros ételek utáni vágyat is! Kutatások kimutatták, hogy az éhségérzetet is jelentősen csökkenti, édesszájúak korlátlanul fogyaszthatják anélkül, hogy fölös kilók lerakódásától kellene tartaniuk. 20 perccel étkezések előtt fogyasztva pedig sokkal hamarabb fogunk telítettséget érezni. Fogyókúrázók számára is kiváló segítség a felesleges kilók leadásához, mivel a fő steviol glycoside-ok különösebb lebontás nélkül emésztődnek, így kalória értékük elenyésző.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a stivia segíthet különböző függőségek leküzdésében is.

Rendszeresen fogyasztva csökkenti a dohányzás, az alkohol, illetve az édességek utáni vágyat.

Legújabb kutatások szerint ( Sápi Éva ) jelentős szerepe lehet magas koncentrációjú tinktúrájának a Lyme betegség kiegészítő kezelésében is a biofilm képzés akadályozása révén.