Suma (Pfaffia paniculata)

A suma egy buja, zöld, virágzó kúszónövény, mély és bonyolult gyökérzettel. A bennszülött népek az Amazonas mentén több ezer éve használják. A dél-amerikai közös neve “para toda” ami lefordítva “minden dologra” és a másik ismert neve a brazil ginseng.

A suma javítja az immunitást és a hormonális egyensúlyt és növeli a test öngyógyító képességét. Hiteles adaptogén növény ( görögül ADAPTO “beállítani”, és GEN “termelő” ).

Az adaptogén növények harmonizálják egyes belső elválasztású mirigyeink, valamint az immunrendszerünk működését. Amennyiben arra van szükség lelassítják a túlműködő és felgyorsítják az alul működő szerveinket. Folyamatosan fogyaszthatóak, ugyanis az optimálisan működő szervek működését nem módosítják.

Az emberi test külső és belső körülményei változnak. A változásokhoz való alkalmazkodásunk többek között lehetséges az adaptogén gyógynövények segítségével. Innen származik az elnevezés.

Adaptogén gyógynövényeknek azokat nevezzük, melyek növelik a szervezet ellenálló képességét a stresszel, fizikai sérülésekkel, aggodalmakkal és kimerültséggel szemben. Egyes helyeken fiatalító, energizáló gyógynövényeknek is nevezik őket.

Egy adaptogén olyan pontosan körül nem írható hatást vált ki az emberi testben, mely által megnő a szervezetünk ellenálló képessége számos behatással szemben. Ezek lehetnek fizikai, kémiai és biológiai behatások. Az adaptogénnek kiegyensúlyozó hatása van a szervezet életfunkcióira, függetlenül attól, hogy ez a funkció milyen irányban mozdult el korábban.

A suma gyökerében a kutatók azonosítottak több mint 150 kémiai alkotórészt, beleértve 19 különböző aminosavat, számos nyomelemet, ásványi anyagokat, mint a vas, magnézium, kobalt, szilícium-dioxid, a cink és a B1, B2, E, K vitamin és pantoténsav. Magas a germánium tartalma is, amely egy erős immunrendszer stimulátor.

Segít szabályozni a vércukorszintet. A brazil ginseng előnyösen hat a szív- és érrendszerre, a központi idegrendszerre, a reproduktív rendszerre és az emésztőrendszerre. Használják hormonális zavarok kezelésére, szexuális diszfunkció ellen, érelmeszesedés, cukorbetegség, keringési és emésztési betegségek gyógyítására és reumára. Visszaállítja a mirigyek funkcióját, egyensúlyba hozza az endokrin rendszert és erősíti az immunrendszert.

A brazil ginzenget használják a meddőség ellen, klimaxos és menstruációs tünetek enyhítésére, magas koleszterint csökkentésére és a toxinok semlegesítésére.

hozzá.