Tayuya ( Cayaponia tayuya )

A tayuya egy fás szőlőféle, amely az Amazonas esőerdőjében található (elsősorban Brazíliában és Peruban), valamint Bolíviában. Ez a fontos Amazon-növény a Cucurbitaceae (tök) családhoz tartozik, amely több mint 100 nemzetséget és több mint 700 fajt tartalmaz, amelyek nagy részét hosszú, gumós gyökereik jellemzik. Ez a gyökér tartalmazza elsősorban hatóanyagait.. A betakarítás csak esős évszakban végezhető, amikor a talaj puha és nedves; száraz időszakban a talaj túlságosan kötött ahhoz, hogy kivonja a gyökeret (amely három méter hosszú lehet) kiássák az Amazonas száraz agyagos talajából. A

Törzsi és gyógynövény-felhasználás

Dél-amerikai indiánok az őskori idők óta használják a tayuyát, értéke jól ismert. Hagyományosan tonizáló és vértisztító szerként használták (és általában egy kis mézzel  vagy steviával használták az erős, keserű íz javítására). Az Amazonas esőerdőiben az indiánok évszázadok óta használják a tayuya gyökerét a kígyómarásora és a reumára. A kolumbiai indiánok a növényt fájó szemekre, Peru őshonos törzsei bőrproblémákhoz használják.

A tayuyának hosszú története van a brazil gyógynövénygyógyászatban.  J. Monteiro brazil botanikus da Silva jelentése szerint a tayuya-t mindenféle fájdalom kezelésére használják, és mint egy szifilisz kezelésére alkalmas szert is ajánlja. Monteiro úgy véli, hogy a tayuya segít szabályozni az anyagcserét. Ma Brazíliában a tayuya-t fájdalomcsillapító, diuretikus, gyulladáscsökkentő, tonikus, vértisztító és méregtelenítő anyagként használják; hasmenés, epilepszia, anyagcsere rendellenességek, hátfájás, ülő fájdalom, fejfájás, köszvény, neuralgia, székrekedés, vérszegénység, kolera, dyspepsia, gyomor problémák, fáradtság és elesettség, bőrbetegségek, ízületi gyulladás és reuma, szifilisz, daganatok (különösen az ízületekben) kezelésére. ) – és általánosan fájdalomcsillapítóként számos körülmény esetén.

Jelenleg a tayuya-t Észak- és Dél-Amerikában alkalmazzák fájdalomcsökkentő tulajdonságai miatt. Az Egyesült Államokban egészségügyi szakemberek tayuyát használnak az irritábilis bél szindróma (IBS), a dyspepsia és a lassú emésztés, a neuralgia, az isiász, a köszvény, a fejfájás, a reuma és a metabolikus problémák kezelésére.  Vértisztító és méregtelenítő hatásának köszönhetően a vízvisszatartás, a sebek, az arcbőr problémái, az ekcéma, a herpesz, a súlyos pattanások és más bőrproblémák kezelésére is alkalmazzák. Használják atlétikai képzésben és helyreállításban, hogy segítsen eltávolítani a felhalmozódott tejsavat, csökkenteni a duzzanatokatt, és enyhíteni az érzelmi fáradtságot és a depressziót.

Növényi hatóanyagai:

A Tayuya fitokémiailag gazdag flavonokban, glükozidokban és cucurbitacin-triterpénekben. A hatalmas Cucurbitaceae családban szinte minden fajta cucurbitacinvegyületeket tartalmaz, amelyek közül sok erős biológiai aktivitást. Új cucurbitacinokat fedeztek fel a tayuya-ban és nevezték el cayaponosides-nak (eddig 24 különböző cayaponosidot fedeztek fel). Ezeknek a fitokémiai anyagoknak antioxidáns, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatásai vannak illetve erős rákellenes potenciállal rendelkeznek.

A Tokiói Nemzeti Rákkutató Intézet, Japán (1995-ben) arról számolt be, hogy öt különböző cayaponosid jelentős anti-tumoros aktivitást mutatott a szűrővizsgálatokban, Epstein-Barr vírusaktiváló rendszert használva. K másik cayaponosides is elnyomta az egér bőrdaganatának promócióját egy kétlépcsős karcinogenezis kísérletben. Egy másik cucurbitacint találtak a tayuyában, a cucurbitacin R-t, és Oroszországban széles körben vizsgálták. Ott olyan erőteljes adaptogénként említik, amely megakadályozza a stressz által okozott változásokat a szervezetben. A tayuyában más flavon-fitokémiai anyagokról is beszámoltak, hogy a szabadgyökök hatásos megkötőii, antioxidáns hatásúak, valamint a gamma-sugárzás által okozott károk elleni védelemben is szerepet játszanak.

A tayuyában található főbb növényi anyagok közé tartoznak az alkaloidok, a cayaponosidok, a cucurbitacinok, az isoorientin, az isovitexin, a orientin, a gyanták, a szaponinok, a spinosin, a szterinek, a swertisin, a vicenin 2 és a vitexin.

Biológiai hatások és klinikai kutatások

Állatkísérletek (melyet az 1990-es évek elején végeztek) igazolják, hogy a gyökérkivonatok fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatást biztosítanak. Az egyik vizsgálat szerint az egereken intragasztikusan beadott gyökér infúzió fájdalomcsillapító hatást fejtett ki. Egy másik kutatócsoport elkészítette a gyökeret egy metanolkivonatban, és enyhe gyulladáscsökkentő hatásokat jelentett, ha orálisan adták be az egereknek. Az utóbbi csoport nem mutatott toxikus hatást egerekben (etanol gyökérkivonat orális adagjai) egészen  2 g / testtömeg-kilogrammonkénti adagig  A brazil tudósok egyik in vitro tanulmánya szerint a tayuya antimikrobiális tulajdonságokat  bizonyított (számos baktérium, gomba és élesztő mikroba típus ellen).

Jelenlegi gyakorlati felhasználások:

Bár nem széles körben elérhető, a tayuya-t számos vállalat alkalmazza különböző növényi készítmények összetevőjeként (általában fájdalomra, arthritisre és méregtelenítésre ). Általában a dél-amerikai fitoterapeuták más növényekkel együtt alkalmazzák, nem pedig monoterápiában. A fogyasztóknak és a gyártóknak ragaszkodniuk kell a jó hírű termelőkhöz  és importőrökhöz a trópusi növény beszerzésében, a növénynek, amelyet tayuyaként értékesítenek, Cayaponia tayuya-nak kell lennie. Az egyik független közzétett felmérés Brazíliában (a gyökér fő exportőre) azonban arról számolt be, hogy a cayaponia szinte minden faját (ebből mintegy 40 különböző faj létezik Dél-Amerikában) betakarítják, forgalmazzák és értékesítik tayuya-ként Brazíliában. Azt is jelentették, hogy egy másik teljesen eltérő növény, Wilbrandia ebracteata, gyakran megtalálható a brazil gyógynövény-kereskedelemben értékesített “taiuiá gyökerek” között.

Tayuya növény összefoglaló
Fő készítmény: tinktúra vagy kapszula

Főbb hatások:
fájdalomcsillapító, idegrendszer (egyensúly / nyugtatja az idegeket), neurasztén (csökkenti az idegfájdalmat), gyulladáscsökkentő, méregtelenítő

Fő felhasználások:

1. Minden típusú fájdalom (arthritis, migrén és fejfájás, gyomorfájdalom, menstruációs fájdalom stb.)
2. Központi idegrendszeri betegségek (isiia, neuralgia, sclerosis multiplex, epilepszia, idegsérülések stb.)
3. Általános méregtelenítő és vértisztító szer.
4. Akne, ekcéma, dermatitis és egyéb bőrproblémák.
5. Érzelmi fáradtság és depresszió.

A kutatás által dokumentált tulajdonságok / hatások:

fájdalomcsillapító , gyulladáscsökkentő, antioxidáns

Egyéb tulajdonságok / hatások, amelyeket a hagyományos használat dokumentál:

görcsoldó, antidepresszáns, reumás, antisyphilitikus, antiulcerous, antivenin, keserűanyag, vértisztító, méregtelenítő, emésztő-stimuláns, diuretikum, hashajtó, idegrendszer (egyensúly / nyugtatja az idegeket), neurasztén (csökkenti az idegei) fájdalmat), nyugtató, tonikus  ( erősíti a teljes testfunkciókat)

Figyelmeztetések:

A nagy adagok álmosságot okozhatnak.

Ellenjavallatok: Nem ismert.

Gyógyszerkölcsönhatások: Nem ismert.

 

Veszélyek és Mellékhatások

A nagy adagok álmosságot okozhatnak.

Ajánlott kombinációk:

  1. Emésztés mix (Tayuya, Condurango, Moringa, Sarsaparilla)