Catuaba (Erythroxylum catuaba )

Az Erythroxylum catuaba egy erőteljesen növekvő kis fa, amely sárga és narancssárga virágot és kis, sötét sárga, ovális, nem fogyasztható gyümölcsöt terem. Brazília északi részén Amazonas, Para, Pernambuco, Bahia, Maranhao és Alagoas környékén honos elsősorban. Az Erythroxylaceae családhoz tartozik, melynek fő nemzetsége, az Erythroxylum, többféle kokainforrást tartalmaz. A Catuaba azonban nem tartalmaz egyetlen aktív kokain-alkaloidot sem.

A brazil erdőkben betakarított és a világ minden táján „catuaba” -ként értékesített fafajok tekintetében ma nagy zavar van. A tapasztalt brazil betakarítók két fajra utalnak: egy “nagy catuabára” és egy “kis catuabára”. A zavartság megnő, amikor ezeket a fákat a jóváhagyott botanikai fajok nevéhez kapcsolják. “Kis catuaba” az Erythroxylum catuaba (AJ Silva ex Raym.-Hamet – a nevet 1936-ban fogadták el), amely 2-4 m magas és sárga-narancssárga virágú. A “nagy catuaba” a mahagóni családból a Trichilia catigua (A. Juss.), amely 6-10 m magas, krémszínű virágokkal és – Brazíliában – catigua és angelim-rosa néven is ismert. Emellett a catuaba három további (nem jóváhagyott) botanikai nevét helytelenül használják a növényi kereskedelemben: Juniperus brasiliensis (amelyről úgy gondolják, hogy a “kis catuaba” -ra utal), és az Anemopaegma mirandum és az Eriotheca candolleana, amelyek teljesen különböző fajok. Az Anemopaegma egy hatalmas fa a Bignonia családban, 40 méter magasra nő, és Brazíliában catuaba-verdadeira néven ismert. Ezt a fafajtát tapasztalatlan vagy csaló betakarítók gyűjtik és exportálják Brazíliából mint „catuaba”-t. Az Erythroxylum catuaba és a Trichilia catigua az eredeti  brazil gyógynövényfajok, a  “nagy és kis catuaba”. Mindkét típus a brazil gyógynövényrendszerekben azonos feltételek mellett alkalmazott.

Törzsi gyógynövény-felhasználás:

A Catuaba régóta használt  gyógynövény mint afrodiziákum. Brazíliában a Tupi indiánok fedezték fel először a növény afrodiziákus tulajdonságait, és az elmúlt évszázadok során számos dalt énekeltek, amelyek dicsérik csodáit és képességeit. Az őslakosok és a helyi népek generációkon át használtak. Ez talán a legismertebb a brazil afrodiziákumként is használt növények közül. A brazil Minas államban van egy mondás: “Amíg egy apa el nem éri a 60-at, addig az ő fia, ezt követően catuabáé!”

A brazil gyógynövénygyógyászatban a catuaba-t egy központi idegrendszer serkentőnek tartják neurotonikus tulajdonságokkal. A kéreg főzetet gyakran használják a szexuális impotencia, a izgatottság, az idegesség, az idegfájdalom és a gyengeség, a gyenge memória vagy a feledékenység, valamint a szexuális gyengeség kezelésére. Dr. Meira Penna szerint a catuaba “az idegrendszer serkentőjeként működik”. Brazíliában sokféle idegrendszeri problémára  alkalmazzák, beleértve az álmatlanságot, a hypochondriát és a központi idegrendszerhez kapcsolódó fájdalmat (például az isiász és a neuralgia). . Az európai gyógynövényrendszerekben is megtalálható mint afrodiziákum, valamint  az agy és az ideg stimulánsa. A kéreg tea a szexuális gyengeség, impotencia, ideges állapotok és kimerültség kezelésére is alkalmazott. Az Egyesült Államokban a fitoterapeuták  és az egészségügyi szakemberek hasonló módon és gyakran használják a catuabát mint központi idegrendszer serkentőt, valamint  a szexuális impotencia, az általános kimerültség és a fáradtság, a magas vérnyomás, memóriazavar illetve az  álmatlanság kezelésére. Michael van Straten brit szerző szerint a catuaba előnyös a férfiak és a nők számára, mint hosszú távon is alkalmazható melléhatásoktól mentes afrodiziákum.

Hatóanyagai

A catuabában található kémiai összetevők közé tartoznak az alkaloidok, a tanninok, az aromás olajok és a zsírgyanták, a fitoszterolok, a ciklonignánok, a szekvenátorok és a flavonoidok. Brazil kutatók dokumentálták .  A trichilia catigua kéregéből flavalignánok, köztük a cinchonain keverékét is izolálták, és azt jelentették, hogy antibakteriális és rákellenes tulajdonságokkal rendelkeznek.

Biológiai hatások és klinikai kutatások

A catuabán végzett klinikai vizsgálatok is kimutattak antibakteriális és antivirális tulajdonságokkal kapcsolatos eredményeket. Egy 1992-es vizsgálat kimutatta, hogy a catuaba kivonat (Erythoxlyum catuaba) hatékonyan védi az egereket az Escherichia coli és a Staphlococcus aureus halálos fertőzéseitől, a HIV szignifikáns gátlása mellett. A tanulmány megállapította, hogy a catuaba HIV-ellenes aktivitásának útja (legalábbis részben) a sejtekbe történő HIV-felszívódás gátlásából ered, és azt sugallta, hogy a catuaba potenciálisan csökkentheti a HIV-betegek fertőzési képességét. Amerikai-brazil (2002-ben) kutatócsoport a catuaba kéregkivonat (Trichilia catigua) perifériás keringésjavító hatását eredményező hatóanyag kivonatára jelentett be szabadalmi kérelmet. A szabadalmi leírásban szerepel állatkísérletek alapján patkányokban, nyulakban és tengerimalacokban a jelentős fájdalomcsillapító hatás mellett a perifériás keringés jelentős javulását bizonyították. Egy 1997-ben megjelent tanulmány szerint a catuaba kéreg jelentős in vivo fájdalomcsillapító aktivitást mutatott.

Jelenlegi gyakorlati felhasználások

A mai napig nem végeztek toxicitási vizsgálatokat a catuabánál – de hosszú története Brazíliában nem soha senki nem jelentett toxicitást vagy negatív hatásokat. Tény, hogy Dr. Meira Penna szerint az egyetlen mellékhatás előnyös – erotikus álmok és fokozott szexuális vágy.  Bár egyetlen klinikai kutatás sem igazolta a catuaba hagyományos alkalmazását afrodiziákumként, de továbbra is széles körben alkalmazzák a szexuális vezetés fokozására és a libidó növelésére mind a férfiak, mind a nők körében. Az elmúlt években népszerűsége az észak-amerikai gyógynövénypiacon is igen jelentősen nőtt, az egészségügyi élelmiszer-áruházakban már számos termék áll rendelkezésre. A catuaba a depresszió, a stressz és az idegrendszeri betegségek más formáinak kezelésében is megjelenik. Az érdekelt fogyasztóknak jó hírű gyártót és terméket kell keresniük – az értékesített növényi összetevőkre vonatkozóan ellenőrzött növényi forrással és botanikai fajokkal.

Catuaba növényi összefoglaló
Fő előkészítési módszer: tinktúra, őrlemény kapszula vagy infúzió

Főbb hatásokn):
aphrodiziákum, neurotinizáló (pl. egyensúlyzavarok / megnyugtatja az idegeket), szorongás, központi idegrendszer tonik (hangok, egyensúly, erősíti az idegrendszert), antivirális

Fő felhasználások:

mint afrodiziákum és libido stimuláns férfiak és nők számára
a központi idegrendszer zavarai, egyensúlya és megnyugtatása ( idegfájdalom, kimerültség, stimuláció)
az idegesség, az érzelmi stressz és az álmatlanság miatti problémák (neurotranszmitterekkel kapcsolatos)
általános tonikként
a gyenge memória, az Alzheimer-kór és a demencia

A kutatás által dokumentált tulajdonságok / hatások:
fájdalomcsillapító, antibakteriális, vírusellenes, értágító, vasorelaxáns

Egyéb tulajdonságok / hatások, amelyeket a hagyományos használat dokumentál:
szorongás, kardiotonikus (erősíti a szívet), központi idegrendszer tonikja

Figyelmeztetések: nincs

Ellenjavallatok: Nem ismert.

Gyógyszerkölcsönhatások: Nem ismert.

 

Felhasználási javaslat:

Tinktúra, kéregörlemény kapszula, tea

Egy evőkanál kérget teszünk 0,5 liter forrásban lévő vízbe,   5 percig főzzük,   majd 15 percig állni hagyjuk.   Kellemes citrusizű főzetet kapunk.

Ajánlott kombinációk:

  1. Klimax mix (Mexikói yam, Muira Puama, Királydinnye, Clavo huasca, Catuaba)