Chanca piedra ( Phyllanthus niruri )

A Chanca piedra egy kis, egyenes, éves, 30-40 cm magas növény. Őshonos az Amazonas és más trópusi területek esőerdőiben, beleértve a Bahama-szigeteket,  Dél-Indiában és Kínában. P. niruri meglehetősen elterjedt az Amazonas nedves esőerdőkben, szabadon növekszik és terjed (gyomnövény). P. amarus és P. sellowianus szorosan összefüggnek a P. niruri-val a megjelenés, a fitokémiai szerkezet és a használat tekintetében, de jellemzően India, Brazília és még Florida és Texas szárazabb trópusi éghajlatában is megtalálhatóak.

A Phyllanthus nemzetség több mint 600 cserjét, fát, valamint évelő vagy kétéves növényt tartalmaz, amelyek mindkét félteke trópusi és szubtrópusi régióiban eloszlanak. Sajnos a tudósok között továbbra is nagy a zavar az azonosításával kapcsolatban, és sok esetben a növényi félreismerés megnehezíti a közzétett információk értékelését. P. amarus (Thonn. & Schum) és P. sellowianus gyakran keverik a  P. niruri-val, sok esetben nem tesznek  különbséget a három faj között a publikált klinikai kutatásokban. Gyakran egy nevet egy másiknak szinonimának jelölnek, és néha mindkét nevet egymással felcserélve használják, mintha egy növényre vonatkoznának. Ez mára annyira zavaróvá vált, hogy az 1990-es években a Phyllanthus nemzetség jelentős átszervezése történt meg (amely pl. P. amarust a P. niruri altípusának minősítette).

Törzsi  gyógynövény-felhasználás

A növény spanyol neve, chanca piedra, “kő megszakító” vagy “kőtörő”. Az  amazoniai őslakos népek nemzedékei hatékonyan használják az epekövek és a vesekövek elhajtására. Brazíliában a növényt quebra-pedra vagy arranca-pedras néven is ismerik (ami szintén „kőtörő”). A vesekövön kívül az őshonos népek számos egyéb tulajdonságát hasznosítják  Amazóniában, kezelnek vele  kólikát, a cukorbetegséget, használják továbbá a malária, a dizentéria, a láz, az influenza, a daganatok, a sárgaság, a vaginitis, a gonorrhoea és a dyspepsia kezelésére is. Hosszú, dokumentált előzményei alapján a növényt általában a fájdalom csökkentésére, a bélgáz kiürítésére, az emésztés ösztönzésére és előmozdítására, a férgek kiűzésére használják, valamint például enyhe hashajtóként.

Chanca piedrának hosszú története van a gyógynövényrendszerekben minden trópusi országban, ahol nő. A legtöbb esetben hasonlóan alkalmazzák világszerte. Fő felhasználási területe sokféle epe- és húgyúti probléma, beleértve a vese- és epehólyag-köveket; hepatitis, megfázás, influenza, tuberkulózis és más vírusfertőzések esetében; májbetegségek és rendellenességek, beleértve az anémiát, sárgaságot és májrákot; bakteriális fertőzések, például cisztitisz, prosztatitisz, nemi betegségek és húgyúti fertőzések. Szintén széles körben alkalmazzák a cukorbetegség és a magas vérnyomás, valamint mint diuretikus, fájdalomcsillapító, emésztő-stimuláló, görcsoldó, lázcsökkentő és sejtvédő tulajdonságú anyagot.

Növényi hatóanyagok:

Az 1960-as évek közepe óta a chanca piedra számos fitokémiai kutatás tárgyát képezte az aktív alkotórészek és azok farmakológiai aktivitásának meghatározása kapcsán. A növényi vegyi anyagok gazdag forrása, köztük sok olyané, amely kizárólag a Phyllanthus nemzetségben található. Az “aktív” összetevők közül  biológiai aktivitású lignánok, glikozidok, flavonoidok, alkaloidok, ellagitanninok és fenilpropanoidok találhatóak a növény levelében, szárában és gyökerében. Gyakori lipidek, szterinek és flavonolok is előfordulnak a növényben.

A chanca piedra fő növényi vegyi anyagai közé tartoznak az alkaloidok, az asztragalin, a brevifolin, a karbonsavak, a corilagin, a cimén, az ellaginsav, az ellagitanninok, a gallocatechinek, a geraniin, a hypophyllanthin, a lignánok, a lintetralinek, a lupeols, a metil-szalicilát, a nirantin, a nirtetralin, a niruretin, a nirurin, a nirurin , nirurisid, norsecurininok, phylanthin, phylanthine, phyllanthenol, phyllochrysine, phyltetralin, repandusin savak, kvercetin, kvercetol, quercitrin, rutin, szaponinok, triacontanál és trikontanol.

Biológiai hatások és klinikai kutatások

Nem csoda, hogy a chanca piedra a gyógynövényrendszerekben oly sok célra használatos: az évek során végzett klinikai vizsgálatok során a növény májvédő, antilitikus (kőelhajtó), fájdalomcsillapító, hipotenzív, görcsoldó, antivirális, antibakteriális, diuretikus, antimutagén és hipoglikémiás tevékenységek sorát mutatta.

Az első figyelemre méltó terület igazolta a chanca piedra hosszú távú hagyományos használatát a vesekövek kapcsán. 1990-ben a brazil Sao Paulo-i Paulista Orvostudományi Intézet humán és patkányokkal végzett vizsgálatokat végzett vesekövekkel. A kísérletek során az alanyok 1-3 hónapig kaptak egy egyszerű chanca piedra teát, és dokumentálták, hogy a tea elősegítette a kövek eltávolítását. Azt is jelentették, hogy jelentősen megnövekedett a vizeletmennyiség, valamint a nátrium és a kreatin kiválasztása. Ezt követően az orvosi egyetemek tananyagában (Brazíliában) bekerült, hogy a chanca piedra első soros eszköz a vesekövek és az ezzel összefüggő egyéb húgyúti panaszok kezelésére természetes orvoslással, és most már számos gyógyszertárban megtalálható Brazíliában.

Egy 1999-es in vitro klinikai vizsgálatban a chanca piedra kivonat képes volt megakadályozni a kalcium-oxalát kristályok (a legtöbb vesekő építőkövei) kialakulását, ami arra utal, hogy hasznos megelőző segédanyag lehet a vesekővel rendelkező emberek számára. . Egy 2002-es in vivo vizsgálatban a kutatók a patkányok hólyagjait kalcium-oxalát-kristályokkal vonták be, és 42 napig kezelték chanca piedra vízkivonatával. Eredményeik azt mutatták, hogy a chanca piedra erősen gátolta a kontrollcsoportban kialakult kövek növekedését és számát. Több állat is ürített formázott köveket. Legutóbb (2003-ban) a tudósok in vitro ismételten megerősítették, hogy a chanca piedra segíthet megakadályozni a vese kövek kialakulását,  valamint zavarhatja a kőképződés korai szakaszát, és alternatív kezelési formát jelenthet az urolithiasis megelőzésére illetve kezelésére.

Korábban (az 1980-as évek közepén) a chanca piedra görcsoldó aktivitását jelentették. Ez arra enged következtetni, hogy a “simaizom relaxáció a húgyúti vagy epeutak belsejében valószínűleg megkönnyíti a vese- vagy húgyhólyagok kiürülését.” A kutatók a korábbi vizsgálatokban már beszámoltak a chanca piedra görcsoldó tulajdonságairól és az izomlazító relaxációs tulajdonságairól (beleértve a méh relaxáló hatását). Nicole Maxwell 1990-ben beszámolt arról, hogy Dr. Wolfram Wiemann (Nürnberg, Németország) több mint 100 veseelégtelenségben szenvedő, chanca piedra-val kezelt beteget kezelt Peruban, és 94% -os sikerességet ért el már egy-két hét alatt.

A Chanca piedra-t az epekövek gyógynövénygyógyászatában is használják, és bár nem végeztek kutatást, amely kifejezetten ezt a felhasználást igazolta, az egyik vizsgálat azt mutatta, hogy a chanca piedra hatással van az epehólyag-folyamatokra. Egy 2002-es tanulmányban az indiai kutatók azt jelentették, hogy a chanca piedra megnövelte az epehólyagban az epesav szekréciót, és jelentősen csökkentette a vér koleszterinszintjét patkányokban. A koleszterin- és trigliceridszintek csökkentésének kedvező hatásait egy másik in vivo vizsgálat is megerősítette 1985-ben.

A növényi anyagok hipertónia vonatkozásában történő hagyományos felhasználását kutatások is felvetették. A vérnyomáscsökkentő hatásokat először egy 1952-es  – kutya – vizsgálatban jelentették be (amelyben diuretikus hatást is észleltek). A hipotenzív hatásokat egy 1988-as tanulmányban a chanca piedra nevű specifikus fitokémiai anyagnak tulajdonították. 1995-ben az indiai kutatók magas vérnyomással rendelkező embereknek adták a levélőrleményt kapszulákban, és a szisztolés vérnyomás jelentős csökkenését, a vizeletmennyiség jelentős növekedését és a nátrium kiválasztását jelentették. A chanca piedra diuretikus hatását emberekben már 1929-ben rögzítették, és Indiában egy chanca piedrából készült (Punarnava) tablettát diuretikumként értékesítik.

A fenti 1995-ös tanulmányban a kutatók azt is jelentették, hogy a vércukorszint jelentősen csökkent a vizsgált emberekben. Két másik vizsgálat nyulakkal és patkányokkal dokumentálja a chanca piedra hipoglikémiás hatását cukorbeteg állatokban. Egy másik vizsgálat szerint a chanca piedra aldóz reduktáz gátlási (ARI) tulajdonságokkal rendelkezik. Az aldóz-reduktázok olyan anyagok, amelyek magas vércukor-koncentrációnak kitett idegvégződésekre hatnak, és diabéteszes neuropathiához és makula degenerációhoz vezethetnek. Az ilyen anyagokat gátló anyagok megakadályozhatják a kémiai egyensúlytalanságok egy részét, és így védik az ideget. Ezt a chanca piedra ARI-hatást részben az ellagic savnak nevezett növényi vegyi anyagnak tulajdonítják. Ezt a jól tanulmányozott növénykémiai anyagot számos klinikai vizsgálatban (több mint 300 napjainkig) számos más jótékony hatással együtt dokumentálták.

 

Egy másik kutatási terület a chanca piedra fájdalomcsillapító hatásaira összpontosított, és egy brazil egyetemen végezték. Eddig hat tanulmányt tettek közzé az eredményekről. Az első három vizsgálat erős és dózisfüggő fájdalomcsillapító hatást mutatott az egereknél, a chanca piedra kivonatai hat különböző fájdalommodell esetében működtek. 1996-ban izolálták és tesztelték a chanca piedra egyik hipotenzív növényi komponensét, és azt jelentették, hogy hétszer hatékonyabb fájdalomcsillapító hatással rendelkezik, mint az aszpirin vagy az acetaminofen. Az utolsó két tanulmány (2000-ben megjelentek) továbbra is dokumentálta a chanca piedra fájdalomcsillapító hatását az egerek normál fájdalommodelljei ellen, és az újonnan tesztelt, idegekkel kapcsolatos fájdalom modellek esetén. Ezt a hatást ismét az előzőekben is vizsgált geraniin növényi vegyi anyaggal kapcsolták össze, és arról számoltak be, hogy képes megakadályozni számos neurotranszmitter folyamatot, amelyek az agyban fájdalomjeleket közvetítenek és fogadnak. Az aszpirinnal ellentétben (ami károsíthatja a gyomor nyálkahártyáját, és fekélyeket okozhat), a geraniinról beszámoltak antiulcerous ( fekély elleni )  tulajdonságokról és a gyomor-traktus védelméről. Ez a fájdalomcsillapító hatás valószínűleg az egyik fő ok, hogy olyan sok ember veszi a chanca piedrát a vese kövekre (nagyon fájdalmas ügy), amely esetekben igen gyors és hosszú ideig tartó megkönnyebbülésről számolnak be mielőtt chanca piedra ténylegesen lebontaná és kihajtaná a köveket.

A chanca piedra májvédő aktivitása egy másik, az állatokkal és az emberekkel végzett klinikai kutatások során megállapított hatás. Ezeket a hatásokat (legalább) két új növényi vegyi anyagnak tulajdonították a chanca piedra-ban, melynek neve phyllanthin és hypophyllanthin. A koleszterinszintet csökkentő hatásokat kimutató kutatók arról is beszámoltak, hogy a chanca piedra védi az alkohol által kiváltott májkárosodást, és normalizálta a „zsírmájat”. Egy in vitro vizsgálat és négy in vivo vizsgálat (patkányokkal és egerekkel) dokumentálja, hogy a chanca piedra kivonatai hatékonyan védik a különböző kémiai toxinok esetéban a májat a károsodástól. Két humán vizsgálat kimutatta a chanca piedra májvédő és méregtelenítő hatását hepatitisben és sárgaságban szenvedő gyermekeknél. Az indiai kutatók arról számoltak be, hogy a chanca piedra hatékony gyógyszer volt a gyermekek sárgaságának kezelésében, és a brit kutatók arról számoltak be, hogy az akut hepatitisz chanca piedra kivonatával kezelt gyermekek májfunkciója visszatér a normális értékhez öt napon belül. A kutatók Kínában is jelentettek májvédő hatásokat, amikor a chanca piedra-t krónikus hepatitisben szenvedő felnőtteknek adták.

Egy 2000-es tanulmány még azt is dokumentálta, hogy a chanca piedra megemelte a májrákos egerek élettartamát átlag harminc hethétről (kontrollcsoport kezelés nélkül) ötvenhét hétig. Egy másik kutatócsoport megpróbált májrákot indukálni egerekben, amelyeket előzetesen chanca piedra vizes kivonattal kezeltek. Eredményeik azt mutatták, hogy a chanca piedra kivonat dózisfüggően csökkentette a daganat előfordulását, a rákkeltő anyagot metabolizáló enzimek szintjét, a májrák markerek szintjét és a májkárosodás markereit. Mindkét vizsgálat azt mutatta, hogy a növény képes megakadályozni és lassítani a daganatok növekedését.
Lehet, hogy a chanca piedra dokumentált képessége, hogy megállítsa a sejteket a mutációtól, fontos tényező ebben a jelentett daganatellenes aktivitásban. Számos állatkísérletben (valamint a sejttenyészeteken belül) a chanca piedra kivonatai megállították vagy gátolták a sejtmutációkat és DNS-szál. Az egyik ilyen vizsgálat azt is kimutatta, hogy a chanca piedra gátolta a rákos sejtek replikációjára és növekedésére jellemző számos enzimfolyamatot, nem pedig közvetlen toxikus hatású a tumoros sejtek esetében (szarkóma, karcinóma és limfóma sejteket vizsgáltak). Ezt a sejt-védő minőséget más kutatások is bizonyították, amelyek azt mutatták, hogy a chanca piedra egerekben védi a kémiailag indukált csontvelő károsodást, valamint az egerek sugárzás által okozott károsodását.

A publikált kutatások utolsó területe (ami a legszélesebb és leginkább zavaros) a chanca piedra vírusellenes tulajdonságait érinti. Mind az emberi, mind az állatkísérletek azt mutatják, hogy a chanca piedra a hepatitis fertőzés során is megvédheti a májat. Chanca piedra-ról is beszámoltak arról, hogy közvetlen vírusellenes aktivitást mutatnak az emberi, állati és kémcsöves vizsgálatokban a hepatitis B vírus ellen. E hatásokról eddig több mint 20 klinikai vizsgálatot tettek közzé, és az eredmények ellentmondásosak és zavarosak voltak.

 

A hepatitis eléggé globális aggodalomra ad okot arra, hogy a különböző vizsgálatokra adjon okot. A hepatitis B fertőzés (HBV) világszerte a májrák legfőbb oka, amely 100%-ban  végzetesnek tekinthető. A HBV hordozóinál  200-szor nagyobb valószínűséggel alakul ki májrák évtizedekkel az első fertőzés után. Sokan, akik HBV-vel fertőződnek gyakran sokáig tünetmentesen a betegség hordozójává válnak, miközben továbbra is fertőzőek mások számára. A HBV legalább 100-szor több esetszámot mutat, mint a HIV, és a HIV-hez hasonlóan vérátömlesztések, tűk, szexuális érintkezés és a méhben (az anyáról a méhben a gyermekbe) fertőz. A HBV-re vonatkozó statisztikák megdöbbentőek: minden 250 amerikai ember egyike HBV-hordozó! Az USA betegség-ellenőrzési Központ (CDC) becslése szerint évente 200 000 új, HBV-fertőzéssel járó új eset jelenik meg csak az Egyesült Államokban (és körülbelül 300 millióan világszerte) .  A CDC arról is beszámol, hogy (az Egyesült Államokban) 3000 – 4000 éves haláleset a cirrhosisból és több ezer  haláleset a májrákból HBV-vel kapcsolatos. Tehát, amikor Dr. Baruch Blumberg arról számolt be, hogy a chanca piedra gyógyíthatja  a hepatitis B krónikus hordozóállapotát 1988-ban, nagy dolog volt. Dr. Blumberg az 1963-as Nobel-díj nyertese volt a HBV antigén felfedezéséért. Ez arra a következtetésre vezetett, hogy a HBV a májrák elsődleges oka volt, és megkezdte a HBV vakcinák kifejlesztését.

A Blumberg korai kutatásainak nagy részét Indiában végezték egy indiai kutatócsoporttal együttműködve. Első emberi tanulmányuk szerint a Phyllanthus amarus vizes kivonata mindössze 30 nap alatt a 37 krónikus HBV-páciens  esetén  22-ből kiürítette a HBV felületi antigént. Ugyanez a csoport több korábbi in vitro tanulmányt és állati tanulmányt is közzétett. Minden esetben hasonló és hatékony anti-HBV hatás jelentkezett. Addigra Blumberg a Philadelphiai Fox Chase Cancer Center-ben-ben  Fox Chase, és az indiai kutatókal végzett kutatások alapján két szabadalmat nyújtottak be a növény HBV elleni  kezelésére és a vírusellenes tulajdonságaira vonatkozóan 1985-ben és 1988-ban (P. niruri növényn). Az első szabadalom a HBV-re specifikus; a második kijelentette, hogy a növény vírusellenes tulajdonságait részben a reverz transzkriptáz erős gátlásával (sokféle vírus növekedéséhez szükséges vegyi anyag) sikerült elérni, ami lehetővé tette az ilyen retrovírusok, példásul a HIV szarkóma és egyes leukémiát okozó vírusok kezelését.

Ez idő alatt a csoport új és „jobb” kitermelési folyamatot fejlesztett ki. Ez az eljárás több, bonyolult extrakciót tartalmazott, amelyben a növényt először hideg vízben áztattuk, majd a keletkező folyadékot először hexánban, majd benzolban, majd metanolban, majd vissza vízbe extraháltuk. Dokumentációikból kiderült azonban, hogy nem tudták, hogy mi az aktív szer a végső kivonatban, amely a vírusellenes hatásokat szolgáltatta. Bár bizonyosan bonyolult és szabadalmaztatható folyamat volt, a csoport által az 1990-es évek során közzétett kutatás nagy része ezt az új, szabadalmaztatott “vízkivonatot” használva ellentétes volt korábbi tanulmányaival, és nem volt olyan hatékony a HBV in vivo kutatásában. Ezt követően  1994-ben egy új-zélandi kutatócsoport készített egy kémiailag módosított kivonatot (P. amarus), amelyet a geraniin kémiai tartalmára (a fájdalomcsillapító és hipotenzív tulajdonságokkal dokumentált kémiai anyag) standardizáltak. Dupla-vak HBV humán vizsgálatot indítottak, később a válasz hiánya miatt abbahagyták, negatív eredményt adtak ki.
Eközben egy külön kutatócsoport Kínában (ahol a HBV széles körben elterjedt) egyenes vízkivonattal és / vagy gyógynövényporral együtt két pozitív vizsgálatot tett közzé, amelyek jó eredményeket mutattak a humán HBV-betegekkel 1994-ben és 1995-ben. Különböző Phyllanthus növényfajtákon kísérleteztek (újabban használt fajként  a P. urinaria a hozta legjobb anti-HBV eredményeket). A kínaiak egy újabb (2001) tanulmányt publikáltak, amely 30 krónikus HBV beteget hasonlított össze egy chanca piedra kivonattal 25 betegnél, akik interferont (a HBV vezető hagyományos gyógyszerét) használtak három hónapig. Mindkét kezelés pontosan 83% -os hatékonyságot mutatott, de a chanca piedra csoport szignifikánsan magasabb volt a máj enzimek normalizálásában és a májfunkció helyreállításában, mint az interferonnal kezelt csoport. 2003-ban újabb tanulmányt tettek közzé, amely az anti-HVB hatásokat főként a chanca piedra négy hatóanygának tulajdonította: niranthin, nirtetralin, hinokinin és geraniin.

A HIV-vel kapcsolatosan egy japán kutatócsoport arról számolt be, hogy a P. niruri egy egyszerű vízkivonata 1992-ben gátolta a HIV-1 reverz transzkriptázt (számos hagyományos HIV-fertőzött gyógyszer a „fordított transzkriptáz inhibitorok” közé sorolható ). A chanca piedra hatóanyagainak egyike az A. repandusinsav. Ha ezt a kémiai anyagot egyedileg tesztelték, nagyon kis dózisokban mutattak ki jelentős toxicitást a HIV-1-re (90% -os in vitro gátlás csak 2,5 mcg-t alkalmazva). Bristol-Myers Squibb Gyógyszeripari Kutatóintézet egy másik vegyi anyagot izolált a chanca piedra-ban, anti-HIV hatással – egy új vegyületet, amelyet nirurisidnak neveztek és egy 1996-os tanulmányban leírtak. Egy német kutatóintézet 2003-ban jelentette be a chanca piedra-hoz kapcsolódó első tanulmányát és alkalmazását HIV-kezeléssel (a vírus 70-75% -os gátlását jelentette). Ezeken a vírusellenes tulajdonságokon kívül a növény más antimikrobiális hatásokat is dokumentált. A Chanca piedra in vitro antibakteriális hatást mutatott a Staphylococcus, a Micrococcus és a Pasteurella baktériumok, valamint in vivo és in vitro a malária ellen, amelyek más hagyományos felhasználásokat igazolnak.

A legújabb eredmények szerint eredményesen alkalmazható a Lyme-betegség különböző protokolljaiban speciális antibiotikus tulajdonságai alapján. ( Ld. példásul S.H. Buhner )

Jelenlegi gyakorlati felhasználások

A Chanca piedra tökéletes példája egy rendkívül hasznos gyógynövénynek, amely sokkal több kutatást érdemel. Hacsak egy nagy (és jól finanszírozott) gyógyszer- vagy kutatóvállalat nem képes egyetlen, szabadalmazható kémiai anyagot izolálni (vagy olyan szabadalmaztatható kivonási folyamatot létrehozni, amely ténylegesen működik, a chanca piedra valószínűleg a “bizonyítatlan gyógyhatású növény” kategóriában marad. A nem szabadalmaztatható természetes növényi kivonatok kutatásának finanszírozására nem áll rendelkezésre elegendő non-profit dollár vagy állami támogatás. Mivel a chanca piedra számos biológiai aktivitása és haszna számos különböző vegyi anyagnak tulajdonítható (amelyek szinergikus kölcsönhatásai nem pontosan tisztázottak), és a legtöbb úgy tűnik, hogy teljesen vízoldható (nincs szükség bonyolult és szabadalmaztatható gyártási folyamatokra), valószínűleg máshová fog kerülni a kutatási támogatás. Ez egy újabb tökéletes példa arra, hogy az anyatermészet végtelenül jobb kémikus; a természetes gyógynövény továbbra is jobban működik, mint bármely kémiailag módosított (és szabadalmazható) kivonat.

De mi a természetes megoldás? A vesekő és az epekő, a celluláris és a májvédelem, a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint, a rákmegelőzés és a fájdalomcsillapító és vírusellenes hatások alkalmazásával számos kontinensen népszerűvé válik, mint hatékony gyógynövény. Fontos továbbá megjegyezni, hogy az elmúlt 20 évben közzétett valamennyi kutatásban az emberi vagy állatkísérletek során sem akut, sem krónikus alkalmazás esetén nem jelentettek toxicitási vagy mellékhatásokat.

Chanca Piedra növényi összefoglaló

Fő előkészítési módszer: infúzió, szárított őrlemény

Főbb hatásai:
antilithic (megakadályozza és megszünteti a veseköveket), hepatoprotektív (májvédő), diuretikum, antipatotoxikus (máj méregtelenítő), antivirális

Fő felhasználások:

1. vesekő és epekő (aktív kövek és megelőző)
2. tónusok, egyensúly, erősítés, méregtelenítés és a máj védelme (és a máj enzimek kiegyensúlyozása)
3. vírusok, köztük az A, B és C hepatitis, herpesz és HIV
4. a vese egyensúlya, erősítése, méregtelenítése és védelme, valamint a húgysavszint csökkentése és a vizeletmennyiség növelése
5. magas vérnyomás és magas koleszterinszint csökkentése

Kutatás által dokumentált tulajdonságok / hatások:

fájdalomcsillapító, lázcsillapító, antibakteriális, antipatotoxikus (máj méregtelenítő), antilithicus (megakadályozza és megszünteti a veseköveket), maláriaellenes, antimutagén (sejtvédő), görcsoldó, vírusellenes, fogamzásgátló, diuretikus, gastrototon (tónusok, egyensúly, erősíti a gyomorrendszert), hepatoprotektív (májvédő), hepatotonikus (tónusok, egyensúlyok, erősíti a májat), hipokoleszterinémiás (csökkenti a koleszterinszintet), hipoglikémiás, hipotenzív (csökkenti a vérnyomást), méh relaxáns

Egyéb tulajdonságok / hatások, amelyeket a hagyományos használat dokumentál:

gyulladáscsökkentő, vértisztító, karminatív, méregtelenítő, diaphoretikus (izzadást elősegítő), febrifuge (lázcsökkentő), hashajtó, menstruációs stimuláns, tonizáló, vermifuge

Figyelmeztetések:

növelheti a cukorbetegek, a magas vérnyomás és a diuretikumok hatását.

Ne használja a terhesség alatt.

 

Hagyományos orvoslás: A hagyományos gyógynövénykészítményként standard gyógynövény-infúziót vagy gyenge főzetet készítünk. Attól függően, hogy mit ( melyik alfajt ) alkalmaznak, naponta 1-3 csésze. A vesekövek megelőzésére és egészségkímélő adagolására a szakemberek heti 1-3 csészét javasolnak, míg a 3-4 csészét naponta  a meglévő kövek kivonására használják. Egyes brazil és dél-amerikai gyógyszertárak koncentrált folyékony kivonatokat vagy víz / glicerin kivonatokat értékesítenek. Az extraktumok koncentrációjától függően naponta 2-6 ml-t fogyasztanak. Mivel a legtöbb aktív anyag vízben oldódik (és az emésztés során lebomlik), naponta kétszer 2-3 g tabletta vagy kapszula szükséges az őrleményből. Az alkoholtinktúrákat hagyományosan nem használják a chanca piedra-val (mivel a törékenyebb, vízben oldódó növényi hatóanyagok és szterinek az alkoholban károsodnak).

 

 

Ellenjavallatok:

1, Chanca piedra bizonyítottan hipotenzív hatást fejt ki az állatokban és az emberekben. A szívbetegségben szenvedő és / vagy a vényköteles szívvel kezelt gyógyszereknek konzultálniuk kell orvosukkal, mielőtt bevennék ezt a növényt. Lehet, hogy ellenjavallt néhány szívbetegségben szenvedő és / vagy szívgyógyászati ​​készítmények monitorozására és beállítására.
2. A Chanca piedra a gyógynövényben abortív (nagy adagokban) és a menstruációs promóternek tekinthető. Bár nem kifejezetten emberben vagy állatban vizsgálták, az állatkísérletek azt mutatják, hogy a méh relaxáns hatása van. Ezért terhesség alatt ellenjavalltnak kell lennie.
3. Az egyik egér vizsgálatban a Chanca piedra női termékenységre gyakorolt ​​hatását dokumentálta (a hatás az adagolás megszűnése után 45 nappal megfordult). Bár ezt a hatást nem dokumentálták emberben, a növény használata valószínűleg ellenjavallt a terhességet kereső vagy termékenységi gyógyszereket szedő nőknél. Ez a hatás azonban nem bizonyult elégségesnek ahhoz, hogy fogamzásgátlóként alkalmazzuk, és erre nem szabad támaszkodni.
4. Chanca piedra bizonyítottan hipoglikémiás hatásokat mutatott az állatokban és az emberekben. Ellenjavallt hipoglikémia esetén. A cukorbetegeknek konzultálniuk kell orvosukkal, mielőtt ezt a növényt szednék, mivel az inzulin gyógyszerek monitorozására és beállításra lehet szükség.
5. A Chanca piedra-t humán és állatkísérletekben dokumentálták diuretikus hatásokkal. Ennek a növénynek a krónikus és akut alkalmazása ellenjavallt lehet számos betegségben, ahol a diuretikumok nem javasoltak. Bármilyen diuretikum krónikus hosszú távú alkalmazása elektrolit- és ásványi egyensúlyhiányt okozhat; azonban a chanca piedra-val végzett vizsgálatok (legfeljebb három hónapos krónikus alkalmazás) nem jelentettek ilyen mellékhatásokat. Forduljon kezelőorvosához, ha úgy dönt, hogy ezt a növényt három hónapnál hosszabb ideig használja, a hosszú távú diuretikumok esetleges mellékhatásaival kapcsolatban.

Gyógyszerkölcsönhatások:

1. Fokozhatja az inzulin és az antidiabetikumok hatását.
2. Ez a növény tartalmaz egy természetesen előforduló fitokémiai anyagot, a geraniint. Ezt a vegyszert negatív kronotróp, negatív inotróp, hipotenzív és angiotenzin-konvertáló enzim inhibitor hatásokkal dokumentálták állatkísérletekben békákkal, egerekkel és patkányokkal. Mint ilyen, ez a növény erősítheti a vérnyomáscsökkentő szereket, a béta-blokkoló szereket és más szívgyógyszereket (beleértve a kronotróp és inotrop szereket).

Világszerte néprajzi felhasználások

Amazonia: a bélgyulladás, a vastagbél, a székrekedés, a cukorbetegség, az emésztési stimuláció, a dizentéria, a dyspepsia, az ödéma, a láz, az influenza, az epekő, a gonorrhoea, a bélgáz, a viszketés, a sárgaság, a vesebetegek, a vesekövek, a malária, a fájdalom, a prokititisz, a gyomor, a daganat , húgyúti elégtelenség, húgyúti rendellenességek, hüvelygyulladás, férgek és a menstruáció ösztönzése
Karib-térség: bakteriális fertőzések, megfázás, székrekedés, láz, influenza, hipoglikémiás, hashajtó, májméregtelenítő, májtónus, májvédő, görcsök, gyomorfájás, tífusz, húgyúti elégtelenség, vírusfertőzések és étvágy-stimuláns
Brazília: abortuszok, fájdalmak (albuminuria), arthritis, bakteriális fertőzések, epe-stimuláns, biliáris állapotok, húgyhólyag-problémák, húgyhólyag, vértisztító, rák, katarrikus (máj és vese), cystitis, cukorbetegség, emésztési stimuláció, ödéma, láz , epehólyag-stimuláció, epekő, gastritis, gastrointestinalis problémák, köszvény, hepatitis, magas vérnyomás, hipoglikémiás, gyulladás, sárgaság, vesebeteg, vese fájdalom, vesekövek, májbetegségek, malária, elhízás, fájdalom, prosztata, vesebeteg, vese problémák, görcsök, tonik, húgysav-felesleg, vizelet-elégtelenség, húgyúti problémák, méh relaxáns, vírusfertőzések, izomlazító és izzadás elősegítése
Haiti: a bélgyulladás, a vastagbél, az emésztési problémák, az emésztés stimulálása, láz, influenza, emésztési zavarok, bélgáz, malária, görcsök, gyomorfájás, húgyúti elégtelenség, kötőhártya-gyulladás, köhögés, cukorbetegség, hasmenés, emésztési stimuláció, dysentery, láz, ödéma, szembetegségek, hányinger, gonorrhoea, hepatitis, sárgaság, tejtermelés hiánya, menstruációs rendellenességek, csigolya, rüh, szomjúság , tuberkulózis, daganat (has), húgyúti elégtelenség, urogenitális fertőzések, szemölcsök
Malaysia a hernyó, a székrekedés, a bőrgyulladás, a hasmenés, a viszketés, a menstruációs promóter, a vetélés, a vesebetegségek, a szifilisz, a vizelethiány, a vertigo
Peru az epekő, a hepatitis, a vesebetegség, a vesebetegségek, a vesekő, a húgyúti fertőzések, a férgek és a menstruáció ösztönzése érdekében.
Egyesült Államok az epe-elégtelenség, a hörghurut, a cukorbetegség, a láz, az epehólyag-problémák, az epekő, a köszvény, a hepatitis, a magas vérnyomás, a veseproblémák, a vesekő, a májbetegség, az akadályok, a fájdalom, a húgysav felesleg, a húgyúti fertőzések, a vírusfertőzések
Máshol az epe elégtelensége, véraláfutás, székrekedés, köhögés, cukorbetegség, hasmenés, dizentéria, dyspepsia, ödéma, szembetegségek, láz, epekő, gonorrhoea, viszketés, sárgaság, vesebetegség, vesekő, malária, menstruációs problémák, fájdalom, rektitisz , gyomorfájás, tuberkulózis, húgyúti elégtelenség, húgyúti fertőzések, hüvelygyulladás, nemi betegségek

 

Veszélyek és Mellékhatások

Figyelmeztetések:

növelheti a cukorbetegek, a magas vérnyomás és a diuretikumok hatását.

Ne használja a terhesség alatt.

Ellenjavallatok:

1, Chanca piedra bizonyítottan hipotenzív hatást fejt ki az állatokban és az emberekben. A szívbetegségben szenvedő és / vagy a vényköteles szívvel kezelt gyógyszereknek konzultálniuk kell orvosukkal, mielőtt bevennék ezt a növényt. Lehet, hogy ellenjavallt néhány szívbetegségben szenvedő és / vagy szívgyógyászati ​​készítmények monitorozására és beállítására.
2. A Chanca piedra a gyógynövényben abortív (nagy adagokban) és a menstruációs promóternek tekinthető. Bár nem kifejezetten emberben vagy állatban vizsgálták, az állatkísérletek azt mutatják, hogy a méh relaxáns hatása van. Ezért terhesség alatt ellenjavalltnak kell lennie.
3. Az egyik egér vizsgálatban a Chanca piedra női termékenységre gyakorolt ​​hatását dokumentálta (a hatás az adagolás megszűnése után 45 nappal megfordult). Bár ezt a hatást nem dokumentálták emberben, a növény használata valószínűleg ellenjavallt a terhességet kereső vagy termékenységi gyógyszereket szedő nőknél. Ez a hatás azonban nem bizonyult elégségesnek ahhoz, hogy fogamzásgátlóként alkalmazzuk, és erre nem szabad támaszkodni.
4. Chanca piedra bizonyítottan hipoglikémiás hatásokat mutatott az állatokban és az emberekben. Ellenjavallt hipoglikémia esetén. A cukorbetegeknek konzultálniuk kell orvosukkal, mielőtt ezt a növényt szednék, mivel az inzulin gyógyszerek monitorozására és beállításra lehet szükség.
5. A Chanca piedra-t humán és állatkísérletekben dokumentálták diuretikus hatásokkal. Ennek a növénynek a krónikus és akut alkalmazása ellenjavallt lehet számos betegségben, ahol a diuretikumok nem javasoltak. Bármilyen diuretikum krónikus hosszú távú alkalmazása elektrolit- és ásványi egyensúlyhiányt okozhat; azonban a chanca piedra-val végzett vizsgálatok (legfeljebb három hónapos krónikus alkalmazás) nem jelentettek ilyen mellékhatásokat. Forduljon kezelőorvosához, ha úgy dönt, hogy ezt a növényt három hónapnál hosszabb ideig használja, a hosszú távú diuretikumok esetleges mellékhatásaival kapcsolatban.

Gyógyszerkölcsönhatások:

1. Fokozhatja az inzulin és az antidiabetikumok hatását.
2. Ez a növény tartalmaz egy természetesen előforduló fitokémiai anyagot, a geraniint. Ezt a vegyszert negatív kronotróp, negatív inotróp, hipotenzív és angiotenzin-konvertáló enzim inhibitor hatásokkal dokumentálták állatkísérletekben békákkal, egerekkel és patkányokkal. Mint ilyen, ez a növény erősítheti a vérnyomáscsökkentő szereket, a béta-blokkoló szereket és más szívgyógyszereket (beleértve a kronotróp és inotrop szereket).