Jatoba ( Hymenaea courbaril)
A Jatobá egy hatalmas kupola formájú fa, akár 30 m magas, és őshonos az Amazonas mentén illetve a trópusi Közép-Amerikában. Élénk zöld levelei illesztett párok, fehér, illatos virágait a denevérek szeretik és porozzák be, gyümölcse hosszúkás, barna nagy magokkal belsejében. A gyümölcs ehető, bár nem túl finom. A perui Amazóniában a fa neve azucar huayo, Brazíliában jatobá. A Hymenaea nemzetség kb. két tucat fajból áll, magas fái Dél-Amerika trópusi részein, Mexikóban és Kubában is nőnek.
Több Hymenaea faj, beleértve Jatobát termel felhasználható copal gyantát. A Jatobá fa narancssárga, ragacsos, gyantás gumit képez, elsősorban a gyökerekben (azonban a kéreg is kisebb mennyiségű gyantát tartalmaz, ha megsérül ez megjelenik). A Hymenaea fák gyantája alakul át elsősorban borostyánná egy nagyon figyelemre méltó kémiai folyamat eredményeképpen, amely több millió éves folyamat. E folyamat során az illékony anyagok párolognak el illetve oldódnak ki és egy kemény polimer keletkezik, amely ellenáll a természetes bomlás folyamatoknak és az idő pusztításának. A népszerű Jurassic Park filmekben szerplő borostyánját is a több millió éves Hymenaea fajokból származik, ezek az anyagok adtak sok támpontot tudósoknak a fajok őskori jelenlétére a földön, valamint a rovarok és más növények maradványait is konzerválták.
Népgyógyászati és fitoterápiás felhasználás:
Az Amazonas mentén a Jatoba aromás gyökerét és ezzel copalgyantáját kiásták és különböző lakkok, kerámiamáz készítéséhez, valamint gyógyszerként is alkalmazták. Az Amazonas mentén élő törzsek már régóta használják a gyantáját mágikus rituálék, bájitalok készítése és az esküvői szertartások során. Az áztatott fakérget a Karaja indiánok Peruban és kreolok Guyanában hasmenés ellen alkalmazzák. A Ka’apor indiánok a Jatobá kéreg őrleményét alkalmazzák hogy csökkentsék a túlzott menstruációs vérzést, valamint sebesült vagy gyulladt szemek gyógyítására, továbbá a bélférgek és paraziták kihajtására. A fakéreg a perui Amazóniában cystitis, hepatitis, prosztatagyulladás, és köhögés esetén is használatos. A brazil Amazóniában a gyantát használják köhögés és hörghurut, a kérget teaként gyomorproblémák, valamint a száj- és körömgomba kezelésére.
A Jatobá régóta használatos egész Dél-Amerikában. Egyike volt az első feljegyzett brazil gyógynövényeknek 1930-ban Dr. J. Monteiro Silva jegyzeteiben, aki ajánlotta a hasmenés, vérhas, általános fáradtság, bélgázok, emésztési zavar, vérvizelés, hólyag problémák, és hemoptysis (véres köhögés) kezelésére. A gyantát ezeken felül minden típusú felső légúti és szív-tüdő problémára. Az 1960-as évektől egy alkoholos kéreg kivonatból készülő, Vinho de Jatobá nevű ital széles körben értékesített szerte Brazíliában, mint tonik és és általános roborálószer.
A hagyományos orvoslás Panamában a gyümölcsét használja a szájüregi fekélyek, a leveleket és a kérget a cukorbetegség kezelésére. Az Egyesült Államokban a Jatobá egy természetes energia tonik, valamint a légúti betegségek, asztma, gégegyulladás, és a bronchitis kezelésére, ezen felül gombás fertőzések kezelésére külsőleg és belsőleg, mint pl. a szisztémás Candida a gyomorban és a belekben. Ezen felül különböző vérzések, bursitis, húgyhólyag fertőzések, ízületi gyulladás, prosztatagyulladás, élesztő- és gombafertőzések, cystitis, és helyileg a bőr és a köröm gombás fertőzéseire.
Az eddigi kutatások kimutatták, hogy Jatobá nem mutat semmiféle toxicitást, és allergén tulajdonságai sincsenek.
Növényi vegyületek:
Kémiai elemzése azt mutatja, hogy gazdag biológiailag aktív vegyületekben, beleértve a diterpéneket, szeszkviterpéneket, flavonoidokat, és oligoszacharidokat. A fitokémiai összetétele nagyon hasonlít egy másik gyanta-termelő esőerdős fáéra, a copaiba-ra, amely szintén fontos tardicionális felhasználású növény. Ezek közül néhány például copalic-sav, a delta-cadinene, kariofillén és alfa-humulén esetében kimutatták, hogy mutat jelentős gyulladáscsökkentő, antibakteriális, gombaellenes és tumorellenes aktivitást klinikai vizsgálatokban. Más kutatások egyéb fitokemikáliák, ( pl. astilbin) antioxidáns és májvédő tulajdonságokkal bírnak.
A Jatobá tartalmaz még terpéneket és fenolokat, amelyek felelős a fa gombák elleni védelméért az esőerdőkben. Tény, hogy a Jatobá fa egyike azon kevés fának az esőerdőkben amelynek mindig tiszta és (penész)gombamentes a törzse miközben sok más növény küzd ezekkel a kórokozókkal a nedves és meleg környezetben.
A Jatobá főbb vegyi anyagai:
Alfa-copaene, alfa-kubinén, alfa-himachalene,alfa-humulén, alfa-muurolene, alfa-selinene, astilibin, béta-bisabolene, béta-bourbonene, béta-copaene, betacubebene, béta- gurjunene, béta-humulén, béta-selinene, béta-szitoszterin, calarene, karbonsavak, kariofillén, katekin, clerodane diterpének, Communic savak, copacamphene, copalic sav, kubinén, cyclosativene, cyperene, delta-cadinene, gamma-muurolene, gamma- cadinene, halimadienoic savak, heptaszacharidok, kovalenic sav, labdadiene savak, oktaszacharidok, oligoszacharidok, ozic savak, poliszacharidok, selinenek, és taxifolin.
Biológiai és klinikai kutatás:
Amellett, hogy igazoltak gombaellenes tulajdonságait, a Jatobá-ról leírták, hogy élesztőgomba ellenes tevékenysége folytán sokféle organizmus ellen – beleértve a Candida-t is – kiváló eredménnyel használható. Klinikai vizsgálatokat végeztek a Jatobá-val az 1970-es években, amelyek kimutatták, hogy rendelkezik antimikrobiális, molluszkicid (csigák és meztelen csigák) és antibakteriális hatással, beleértve az E. coli, Pseudomonas, Staphylococcus törzseket is. Ezen túlmenően a vizes kivonata leveleknek hipoglikémiás aktivitást mutatott, jelentős csökkentve a vércukorszintet.
Jelenlegi gyakorlati felhasználás:
Használata során bebizonyosodott, hogy a Jatobá fakéreg drámai eredményeket hoz az akut és krónikus hólyaggyulladás és prosztatagyulladás kezelésében. Ma már bizonyított, hogy ezek a krónikus betegségben szenvedők gyakorta gombás jellegű, nem pedig bakteriális fertőzés eredményeképpen betegszenek meg. A széles körben elterjedt antibiotikumok ezen állapoton ilyen esetben csak tovább rontanak, valójában megölik a „barátságos” baktériumokat és teret adnak ezzel a gombák szinte háborítatlan szaporodásának megteremtve a krónikus betegség kialakulásának feltételeit. Az ilyen jellegű krónikus prosztatagyulladás és hólyaghurut esetében reagálnak gyorsan és drámaian a Jatobá-ra a betegek, ez valószínűleg elsősorban a Jatobá gombaellenes és anti-élesztő tulajdonságainak köszönhető, nem annak egyéb antibakteriális tulajdonságainak.
Természetgyógyászok és egészségügyi szakemberek az Egyesült Államokban is ismerik a Jatobá számos felhasználási módját, mint egy természetes orvosságot használják a prosztata betegségei és a hólyaghurut gyógyítására, ezen felül roboráló/tonizáló szerként, gomba és élesztőgomba problémákra ( mint a Candida ), lábgombásodás, egyéb gombás fertőzések és makacs körömgomba kezelésére.
Ez egy csodálatos, hasznos természetes orvosság az ősi esőerdők erőforrásai közül.
Összefoglaló:
Alkalmazás:
Candida és gombás fertőzések gombás fertőzések (lábgombásodás, köröm gomba, stb.) a prosztatagyulladás a hólyaghurut és húgyúti fertőzések mint természetes stimuláló és energia tonik
Tulajdonságok / dokumentált kutatás: gyulladáscsökkentő, antibakteriális, anticandidális, gombaellenes, májvédő, molluszkicid
Egyéb tulajdonságok/dokumentált hagyományos használat:
antidysenteric, görcsoldó, vérzéscsillapító, szélhajtó, köhögéscsillapító, emésztést serkentő, vízhajtó, hashajtó, élénkítő, frissítő, féreghajtó, sebek gyógyítására
Etnomedikális felhasználása:
Amazónia: a szem gyulladásos problémái, fáradtság, gombás fertőzések, menstruációs vérzés, férgek Brazíliában: fájdalmak, vérszegénység, ízületi gyulladás, asztma, lábgombásodás, hólyag problémák, bronchitis, bursitis, Candida, gyomor/bélhurut, kólika, köhögés, hólyaghurut, hasmenés, vérhas, emésztési zavar, láz, gombás fertőzések, vérzések, vérvizelés, hemoptysis, hepatitis, bélgázok, gégegyulladás, tüdő problémák, fájdalmak, prosztatagyulladás, bőrbetegségek, gyomorfájdalom, tuberkulózis, húgycsőgyulladás, vizelet, vizelet-elégtelenség, férgek, sebek, gombás fertőzések, adstrigens, nyálkahártya-összehúzó, emésztési serkentő és köptető Guatemala: láz, szájüregi fekélyek, reuma, diuretikum Haiti: ízületi gyulladás, asztma, zúzódások, hurut, székrekedés, hasmenés, emphysema, fejfájás, bélrendszeri problémák, veseproblémák, légzőszervi problémák, reuma, gyulladások, görcsök, gyomorfájás és antiszeptikum Mexikó: asztma, hurut, reuma, sebek, nemi betegségek és a bél stimuláns Panama: asztma, cukorbetegség, hasmenés, alacsony vércukorszint, szájüregi fekélyek, gyomor problémák Peru: köhögés, hólyaghurut, hasmenés, hepatitis, prosztatagyulladás Venezuela: törések, légzési panaszok, férgek Másutt az asztma, beriberi, bronchitis, cystitis, dyspepsia, emésztési zavarok, gyulladás, torokgyulladás, a malária, a fájdalom (herék / prosztata), prosztatagyulladás, reuma, és mint emésztést serkentő és köptető.