A jiaogulan – Gynostemma pentaphyllum – a lágyszárú szőlőfajták családjába tartozik, azon belül is a Cucurbitaceae (tök, uborka, dinnye) família része. Kúszó növény, indák segítségével szinte bármire felkapaszkodik. Fogazott levelei általában ötös csoportosulásban találhatók, de hármas vagy hetes tagolódást is láthatunk egyes fajtáknál.

A jiaogulan, amelyet népiesen öt levelű ginzengnek neveznek egy kúszónövény. Semmi köze a valódi ginzenghez, mégis a hasonló hatóanyagai végett a népi gyógyászat így nevezte el. Dél-Kínában, ahonnan a jiaogulán származik a valódi ginzeng hiánycikknek számított, emellett nagyon drága is volt, így megfelelő alternatívát kerestek a helyettesítésére. És sikerült is rátalálniuk.

Az öt levelű gynostema a jiaogulan hivatalos neve, a dél-kínai hegyvidéki területekről Japánba, és Thaiföldre terjedt át. Adaptogén hatásai miatt megszerezte a “halhatatlanság gyógynövénye” becenevet. Valójában az örök életet nem biztosítja, de megvédheti szervezetünket a külső környezet egyre inkább káros hatásaitól.

A növényben megtalálható hatóanyagok mennyisége a környezetétől függ, amelyben nő. A jiaogulangot viszonylag könnyen termeszthetnénk hazánkban is, de hatóanyagaihoz csakis a hazájában jut.

Jótékony hatást gyakorol a vérnyomásra, koleszterin-szintre, erősíti az immunrendszert, adaptogén hatású, elűzi a depressziót, és még a daganatok kialakulását is gátolja. Megszünteti az álmatlanságot (89-95%-os javulásokról számoltak be a kutatások), szabályozza a vérnyomást, serkenti a szívműködést (más gyógynövényekkel kombinált kezeléses kísérletekben az egy veréssel továbbított vér mennyiségét 37%-kal, a perctérfogatot 21%-kal növelte).

Csökkenti az LDL-t (rossz koleszterinszint) és növeli a HDL-t (jó koleszterinszint). Serkenti a fehérvérsejtek termelődését, immunerősítő hatású, bizonyítottan javítja az 1-es éps 2-es típusú diabéteszt, és még a hepatitis B is kezelhető vele. Sőt, a májat is megvédi több mérgező anyagtól (például a szén-tetrakloridtól), és a bronchitist is kezel(het)ik vele.

  • Energiával lát el bennünket
  • Növeli az immunitást
  • Javítja a hangulatot, és enyhíti a stresszt
  • Jó hatással van a szívműködésre
  • Szabályozza az emésztést
  • Megkönnyíti az elalvást, és elmélyíti azt
  • Segít a fogyásban,
  • Táplálja a bőrt, és lassítja az idő előtti öregedést
  • Kiegyenlíti a vércukorszintet

 

Veszélyek és Mellékhatások

A hormonális szint lehetséges megváltozása miatt nem ajánlott terhes, és szoptató nőknek fogyasztani a belőle készült főzetet. A véralvadási zavarokkal küzdő személyeknek is kerülniük kell a fogyasztását.