Picao Preto ( Bidens pilosa )

A Picão Preto egy kicsi évelő növény, amely kb. 1 méter magasra nő. Világos, zöld levelekkel rendelkezik fogazott, szúrós élekkel és kis, sárga virágai fekete gyümölcsöt teremnek. A gyökérnek ugyanolyan aromája van, mint a sárgarépának. Elsődleges termőhelyei az Amazonas esőerdők és más trópusi területek Dél-Amerikában, Afrikában, a Karib-térségben és a Fülöp-szigeteken. Sok helyen invazív gyomnak számít. Déli „unokatestvére” a Bidens tripartita-nak, az európai subás farkasfognak, amely az egyik legrégebben használt európai gyógynövény. Brazíliában a legelterjedtebb neve picão preto vagy carrapicho;

Tradicionális törzsi felhasználás:

A Picăo preto hosszú múltra tekint vissza az Amazonas őslakosai körében, és gyakorlatilag a növény minden részét használják. Általában az egész növényt elkészítik belsőleges használatra porrá őrölve vagy főzetként, illetve külsőleg pépesítve vagy zúzott formában is alkalmazzák. A perui Amazonban a picăo preto a ragadós száj- és körömfájás, az angina, a cukorbetegség, a menstruációs rendellenességek, a májgyulladás, a laryngitis, a bélférgek és a belső és külső gyulladások kezelésére alkalmazott. Peru Piura régiójában a gyökerek főzetét és alkoholos kivonatát hepatitis kezelésére illetve féreghajtóként használják. A Cuna törzs a zúzott leveleket vízzel keveri a fejfájások kezelésére. Pucallpa környékén a levél szintén felbukkan, és alkalmazzák a fogfájás csökkentésére és fejfájás kezelésére. Az Amazonas más részein a növény részeit citromlével keverik, és anginára, hepatitiszre, torokfájásra használják. Az Exuma törzs a napon szárított leveleket olívaolajjal keveri és borogatást készít belőle a gyomorfájdalmak kezelésére, Tonga-ban a virágok infúzióját használják az ételmérgezés kezelésére.

A perui fitoterápiában a picăo preto a gyulladás csökkentésére, a vizeletürítés növelésére és a máj védelme érdekében alkalmazzák. Általában hepatitis, kötőhártya-gyulladás, tályogok, gombás fertőzések, húgyúti fertőzések ellen, valamint súlycsökkenésre, esetenként a szülés megindítására használják. Brazíliában gyógynövényként láz, malária, májgyulladás, cukorbetegség, torokfájás, mandulagyulladás, májbetegségek, húgyúti fertőzések, hüvelyi elváltozások és fertőzések esetén használják. Az egész növény főzetét gyakran tonsillitis és pharyngitis kezelésére használják. Külsőleg sebek, gombás fertőzések, fekélyek, pelenka kiütések, rovarcsípések és aranyér esetén alkalmazzák. Ezenfelül a picăo pretot gyakran használják még a hasnyálmirigy problémák során, a vér inzulin és a máj bilirubin szintjének normalizálására. Mexikóban az egész növény vagy a levél cukorbetegség, gyomorfájás, aranyér, hepatitisz, idegrendszeri problémák és láz kezelésére szolgál. A száj és a szájüreg hólyagos kórképei esetén gargalizálásra használják, a gyümölcslevet a vese- és májgyulladás külsőleges borogatására használják.

NÖVÉNYI VEGYI ANYAGOK

Picăo pretoban nagy mennyiségben találhatóak flavonoidok, terpének, fenilpropanoidok, lipidek és benzolok. Még 1979-ben és 1980-ban kutatások során bebizonyították, hogy a gyógynövényben megtalálható vegyi anyagok toxikusak a baktériumok és a gombák számára. A picăo preto flavonoidjai nagy részét maláriaellenes aktivitással dokumentálták. 1991-ben svájci tudósok izolálták számos ismert fitokemikáliáját antimikrobiális és gyulladásellenes tulajdonságokkal, és ezen vegyületek jelenléte okán „lehetséges felhasználása a hagyományos orvoslás a sebek kezelésére, gyulladások ellen és a bakteriális fertőzések kezelésére a gyomor-bél traktusban. ” 1996-ban felfedezett bioaktív fitokemikáliái aktivitást mutattak degeneratív humán sejtvonalakkal szemben.

Hatóanyagai közé tartoznak: aesculetin, behénsav, béta-szitoszterin, borneol, butándisav, butoxylinoleatok, cadinolok, koffein, caffeoylic savak, kaprinsav, daucosterol, elaidinsav, erythronic savak, friedelanok, friedelinek, germakrén D, glucopyranosok , Glükopiranozidok, inozitol, izokvitarit, laurinsav, limonén, linolsav, lupeol, luteolin, muurolol, mirisztinsav, okanin-glükozidok, palmitinsav, palmitolsav, parakumarinsav, fenilheptatriin, fiténsav, fitol, pilosola A, I, piranózok, kvercetin, sandaracopimaradiolok, szkvalén, stigmasterolok, csersav, tetrahydroxyauronok, tocopherolquinonok, tridecapentaynenek, tridecatetrayndienk, és vanillinsav.

BIOLÓGIAI AKTIVITÁS, KLINIKAI KUTATÁSOK:

A Picăo preto a közelmúltban sok klinikai kutatás tárgyát képezte, amely számos új gyógyászati készítmény előállítását támogatta. Egy tajvani kutatócsoport beszámolt arról, hogy egy picăo preto kivonat képes volt megvédeni a patkányok máját a különféle bevezetett toxinoktól, amelyekről ismert, hogy májkárosodást okoznak. Ez a kutatócsoport egy évvel korábban (1995-ben) bemutatta a picăo preto gyulladáscsökkentő hatását az állatokban. 1999-ben egy brazil kutatócsoport megerősítette egerekben gyulladáscsökkentő aktivitásátés immunválasz hatását (megfigyelve, hogy a kivonat egy korábbi vizsgálatban csökkentette a proinflammatorikus immunsejtek mennyiségét az emberi vérben is). Ezenkívül más kutatások kimutatták, hogy egy picao preto-kivonat gátolta a prosztaglandinszintézist és a ciklooxigenáz (COX) aktivitást ( COX inhibitor ). Mindkettő kémiai folyamat a szervezetben, amelyek gyulladásos megbetegedésekhez kapcsolódnak (a gyulladáscsökkentő és artritis gyógyszerek legújabb generációs “COX-inhibitor” osztályai a legígéreteseb szerek közé tartoznak a kezelésben).

A kutatás más területei validálták a picăo preto hagyományos hatásait fekélyek kezelése és cukorbetegség esetében. A levél kivonatai (valamint az egész növény) klinikailag azt bizonyították, hogy megvédik a patkányokat a kémiai és baktériumok által kiváltott gyomor-léziók és fekélyek ellen, valamint a gyomorsav szekréciójának csökkentésére is alkalmasak. Az ilyen vizsgálatokban megfigyelt aktivitás nagyobb volt, mint több anti-fekélyes gyógyszer esetében. Más, patkányokon és egereken végzett in vivo vizsgálatok kimutatták, hogy a picăo preto szignifikáns hipoglikémiás aktivitással rendelkezik és javíthatja az inzulinérzékenységet, amely igazolja a cukorbetegség kezelésével kapcsolatos hosszú történelmét. A kutatók (2000-ben) a növény hipoglikémiás tulajdonságait a növény föld feletzti részein található glükozid vegyi anyagok egy csoportjának tulajdonítják. Picăo preto-t ezen felül dokumentálták a magas vérnyomás megelõzésére és az ebbõl eredõ (emelkedett) vérnyomás és triglicerid szint csökkentésére. A magas vérnyomású patkányokban (beleértve az étkezési só által kiváltott magas vérnyomást) a növényi kivonatok szignifikánsan csökkentették a vérnyomást – anélkül, hogy a pulzusszámra és a vizelet mennyiségére hatnának. A levélkivonatról kimutatták, hogy sima-izomlazító aktivitás van a szívben .
A Picăo preto már régóta használatos a hagyományos orvosi gyakorlatban mindenfajta fertőzésre: olyan felső légúti betegségekre, mint a megfázás, az influenza, a húgyúti fertõzésekre és a vénás ( gyíulladásos ) betegségekre, sõt a fertõzött sebekre is. A kutatások több in vitro mikrobiológiai vizsgálatban megerősítették ezeket a felhasználásokat. 1991-ben egyiptomi tudósok is dokumentálták a picăo preto antimikrobiális aktivitását különböző kórokozókkal szemben. Egyéb in vitro vizsgálatok kimutatták antibakteriális aktivitását számos baktérium, köztük a Klebsiella pneumonia, Neisseria gonorrhea, Pseudomonas, Staphylococcus és Salmonella ellen. A levél kivonatai esetében szintén dokumentáltak antimikobakteriális aktivitást Mycobacterium tuberculosis és M. smegmatis ellen. A levél kivonata jelentős Candida albicans elleni anti-élesztő aktivitást mutatott. A picăo preto antimikrobiális hatásainak nagy részét egy poliacetilén nevű vegyi anyag csoportnak tulajdonítják, amely egy fenilheptatriin nevű vegyszert tartalmaz. A fenilheptatriin erős in vitro hatást fejtett ki számos emberi és állati vírus, baktérium, gomba és penész esetében már nagyon kis mennyiségben is.

A trópusokon a picăo pretot a kígyómarásra és a malária ellen is fel lehet használni; Számos tanulmány megerősítette a növény maláriaellenes aktivitását; 43-66% -kal csökkentette a maláriát az állatokban, és in vitro 90% -kal. Ami a hagyományos kígyómarás orvosságot illeti, egy kutatócsoport megerõsítette, hogy egy picăo preto kivonat megvédi az egereket a neurotoxikus kígyóméregből származó halálos injekcióktól.

Az utolsó kutatási terület a picăo preto rákellenes lehetőségeire összpontosított. Korai kutatások a különböző tumorellenes aktivitást megcélzó in vitro vizsgálati rendszerekben az 1990-es évek elején pozitív eredményeket mutattak. A Picăo preto-nak 1995-ben először kísérletek során antiileukémiás hatása volt. Tajvani kutatók 2001-ben jelentették be, hogy a picao preto egy egyszerű melegvizes kivonata gátolhatja az emberi és egér leukémia törzsek növekedését már 200 mikrogramm / ml-nél In vitro. Kutatásaikat összefoglalták azzal, hogy “a picăo preto “… hasznosnak bizonyulhat leukémia kezelésére.”

GYAKORLATI FELHASZNÁLÁS NAPJAINKBAN:

A Picăo preto Dél-Amerika egyik legismertebb gyógynövénye, széles körben használatos számos körülmény között. Az őshonos felhasználási gyulladás, magas vérnyomás, fekélyek, a cukorbetegség és a fertőzések esetén hitelesített és ellenőrzött a modern kutatások által. Sajnálatosan a növényi gyógyászatban az USA-ban nem elég széles körben elérhető. Közép és Dél-Amerikában biztonságos gyógynövénynek tekintik; Az eddigi vizsgálatokban nem jelentettek toxikus hatást. A specifikus toxikológiai vizsgálatok nem mutattak ki toxicitást igen magas dózisokban sem.

Picăo Preto összefoglaló:

Fő előkészítési módok:
tinktúra, főzet vagy őrlemény kapszula

Főbb hatásai:
antimikrobiális, gyulladásgátló és csökkentő, májvédő (máj védő), fekélyellenes, antidiabetikus

Főbb felhasználások:

Mint széles spektrumú antimikrobás szerek különböző belső és külső fertőzésekkel szemben (vírus, baktériumok, élesztő, gombák)
A máj tonizálására, egyensúlyára, erősítésére, védelmére és méregtelenítésére
Az ízületi gyulladás, a reuma és más gyulladásos állapotok esetén
Cukorbetegségre
Gyomorfekélyek és emésztési rendellenességek esetén

Tulajdonságok /dokumentált kutatás:

anticandidális, gyulladáscsökkentő, fekélyellenes, antibakteriális, antikoaguláns (véralvadásgátló), gombaellenes, antihepatotoxikus (máj méregtelenítő), leukémiaellenes, maláriaellenes, antioxidáns, tumorellenes, ellenméreg, antivirális, kardiotóniás (erősíti a szívet), COX-gátló (jellemzően csökkenti a gyulladást), gasztroprotektív (védelem a gyomor-szakaszon), májvédő, hepatotonikus (erősíti a májat), hipoglikémiás, hipotenzív (csökkenti a vérnyomást), immunmodulátor (szelektíven modulálja az immunsejteket),

Más tulajdonságok a hagyományos használat során:

abortív, antidiabetikus, vérzésgátló, parazitaellenes, fertőtlenítő, görcsoldó, köhögéscsillapító, fanyar, keserű, szélhajtó, izzasztó (elősegíti izzadás), vizelethajtó, bőrpuhító, lázcsillapító, menstruációs serkentő, élénkítő, féreghajtó sebgyógyító

ETHNOMEDIKÁLIS FELHASZNÁLÁS

Afrikában vérzés, vérrögképződés, égések, szürkehályog, vastagbélgyulladás, kötőhártya-gyulladás, székrekedés, hasmenés, fülfájás, szem rendellenességek, ételmérgezés, vérzések, gyulladások, a malária, a tüdőgyulladás, szülés utáni vérzés, légúti fertőzések, reuma, gyulladások, gyomorfájás, tuberkulózis, Féregeket, sebeket, sebeket és antiszeptikumokat

Amazonia az angina, hidegrázás, a cukorbetegség, a vérhas, ödéma, szem rendellenességek, fejfájás, hepatitis, sárgaság, gégegyulladás, malária, menstruációs zavarok, paraziták, a száj, torokfájás, gyomorfájás, fogfájás, vizelet-elégtelenség, férgek, sebek

Bahamák a rák, a láz, a hőkiütés, a viszketés, a bélgáz, a lacerations, a bőr sebek, a vízvisszatartás, sebek

Brazíliában emlő vérbőség, köhögés, a cukorbetegség, pelenkakiütés, vérhas, láz, gombás fertőzések, gonorrhoea, aranyér, hepatitisz, gyulladással, rovarcsípés, sárgaság, szoptatás támogatás, máj-tonik, máj akadály, tüdő rendellenességek, a malária, a paraziták, pharyngitis, reuma, sclerosis (mirigyek), skorbut, torokfájás, fogfájás, mandulagyulladás, fekély, húgyúti fertőzések, húgyúti elégtelenség, hüvelyi fertőzések, hüvelyi folyás, sebek, és antiszeptikus, összehúzó

Dominikai Köztársaság a mellkasi problémákra, a fogfájásokra, valamint a tejtermelés elősegítésére, a salivációra, vizelésre és a menstruációra

Ghána allergia, vérzés, fülfájás, fülgyulladások, szemfertőzések, csalánkiütés

Haiti az angina, a hólyag, a cukorbetegség, a ragadós száj- és körömfájás, a mentális rendellenességek, a tejtermelés, az idegi sokk, szomatitis, tonsilitis, hányás

Mexikóban vérrögök, mellkasi problémák, a cukorbetegség, a láz, gastroenteritis, aranyér, gyulladás, sárgaság, vese, máj rendellenességek, száj hólyagok, idegrendszeri problémák, snakebite, gyomor problémák, és mint fertőtlenítő és vizelethajtó

Panama a megfázás, a fejfájás, a bél rendellenességek, a prosztata daganatok, a reuma

Peru tályogok, angina, anuria, kopaszság, epe stimuláció, a szülés, a hidegrázás, kötőhártya-gyulladás, hólyaghurut, a cukorbetegség, a vérhas, ödéma, száj- és körömfájás, láz, gombás fertőzések, fejfájás, vérzés, hepatitisz, gyulladás, sárgaság, sérülésekkel , gége-, májbetegségben, májtámogatás, szájüregi gyulladások, menstruációs zavarok, nephritis, idegrendszeri rendellenességek, fájdalom, elhízás, paraziták, reuma, sebek, torokfájás, mandulagyulladás, fogfájás, húgyúti fertőzések, húgyúti elégtelenség, nemi betegségek, fogyás, férgek, sebek

Máshol abortusz, vérzés, vértisztító, kelések, bronchitis, égési sérülések, rák, candida, megfázás, kólika, vastagbélgyulladás, kötőhártya-gyulladás, köhögés, vágások, cukorbetegség, hasmenés, vérhas, szem problémák, láz, puffadás, influenza, ételmérgezés, köszvény , hajhullás, a hepatitis, a hiperglikémia, magas vérnyomás, gyulladás, bélfertőzések, májbetegségek, menstruációs promóciós, paraziták, légúti fertőzések, reuma, bőrproblémák, snakebite, gyomor rendellenességek, vérzéscsillapító, verejték promóciós, szájpenész, fogfájás, fekélyek, fekélyes vastagbélgyulladás, húgyúti fertőzések, húgyúti problémák, férgek, sebek és antiszeptikus, adszorbeáló, vizelethajtó

Ellenjavallatok:

A Picão preto enyhe méh stimuláló aktivitást mutatott tengerimalacokon, ezért terhesség alatt a használata nem javasolt.
Ez a növény kumarinszármazékot tartalmaz. A kumarinok olyan vegyi anyagok csoportját képezik, amelyek vérhigító hatásúak. A vérhígító gyógyszerekkel, például a Warfarin®-nal együtt emiatt körültekintően kell alkalmazniuk a picão preto-t .
A Picão preto ugyan igen kis mennyiségben de természetes előfordulású koffeint tartalmaz. Emiatt a használata nem javasolt azoknak, akik allergiásak vagy érzékenyek a koffeinre.
A növénynek számos állatkísérletben dokumentálták a vércukorszint csökkentő hatását. A hipoglikémiások vagy cukorbetegek képzett egészségügyi szakember felügyelete alatt alkalmazzák a picão preto-t, és ennek megfelelően ellenőrizni kell a vércukorszintjüket.
A Picão preto-t számos állatkísérletben hipotenzív aktivitás jellemezte. A szívbetegségben szenvedőknek és a vérnyomáscsökkentőt használóknak esetleg szüksége lehet a hagyományos gyógyszerek mennyiségének módosítására

Gyógyszer-kölcsönhatások:
Klinikailag nem dokumentáltak emberben. Ennek ellenére a növény alkalmazása növelheti az antidiabetikus, antikoaguláns és vérnyomáscsökkentő gyógyszerek hatását (állatkísérletek alapján).

Erősítheti az antidiabetikus, vérhigító és magas vérnyomásra adott gyógyszerek hatásait.

Veszélyek és Mellékhatások

A Picão preto enyhe méh stimuláló aktivitást mutatott tengerimalacokon, ezért terhesség alatt a használata nem javasolt.
Ez a növény kumarinszármazékot tartalmaz. A kumarinok olyan vegyi anyagok csoportját képezik, amelyek vérhigító hatásúak. A vérhígító gyógyszerekkel, például a Warfarin®-nal együtt emiatt körültekintően kell alkalmazniuk a picão preto-t .
A Picão preto ugyan igen kis mennyiségben de természetes előfordulású koffeint tartalmaz. Emiatt a használata nem javasolt azoknak, akik allergiásak vagy érzékenyek a koffeinre.
A növénynek számos állatkísérletben dokumentálták a vércukorszint csökkentő hatását. A hipoglikémiások vagy cukorbetegek képzett egészségügyi szakember felügyelete alatt alkalmazzák a picão preto-t, és ennek megfelelően ellenőrizni kell a vércukorszintjüket.
A Picão preto-t számos állatkísérletben hipotenzív aktivitás jellemezte. A szívbetegségben szenvedőknek és a vérnyomáscsökkentőt használóknak esetleg szüksége lehet a hagyományos gyógyszerek mennyiségének módosítására

Gyógyszer-kölcsönhatások:
Klinikailag nem dokumentáltak emberben. Ennek ellenére a növény alkalmazása növelheti az antidiabetikus, antikoaguláns és vérnyomáscsökkentő gyógyszerek hatását (állatkísérletek alapján).

Erősítheti az antidiabetikus, vérhigító és magas vérnyomásra adott gyógyszerek hatásait.