Yacon (Smallanthus sonchifolius )

A yacon egy évelő növény ,1,5-3 m magasra nő. Százszorszép-szerű sárga-narancssárga virágait a rovarok nagyon kedvelik . Minden növény képez 4-20 húsos nagy gumós gyökeret. Mindegyik ilyen gumó súlya átlagosan körülbelül 500 g. A gumó külseje, amikor friss, sárgásbarna vagy halványsárga színű, de gyorsan átfordul sötétbarna-sötétlila színbe amikor levegőnek kitéve. A yacon a napraforgó család tagja. Az Andokban meleg, mérsékelt hőmérsékletű völgyiben terem, de megtalálható a tengerszint feletti 3200 méter magasságig. Őshonos az Andokban , megtalálható Peru, Ecuador, Bolívia, Kolumbia területén. Ma már széles körben termesztik ehető gyökerei miatt egész Dél-Amerikában, ezen felül előfordul még Japán, Tajvan, Új-Zéland, a Cseh Köztársaság, és az Egyesült Államok területén is.

A friss yacon gumók ropogós és lédús, zamatos íze emlékeztet az alma vagy a sárgadinnye ízére. Általában nyersen fogyasztják, (friss vagy aszalt) vagy párolt, sült, pörkölt formában illetve készítenek belőle sűrű, tápláló szirupot. A perui Andok településein, ahol a yacon termelése ma is virágzik, a helyi piacokon alig lehet valamit találni yacon nélkül: palacsinta szirup, üdítők, lekvár, gabonapelyhek, különböző pudingok készülnek belőle.

Az Andok őslakói már évezredek óta ismerik a yacon értékét, nagy mennyiségben termesztették igen régóta, az inkák kedvelt és fontos haszonnövénye volt. Az első írásos feljegyzés a yaconról 1615-ben született, amikor Felipe Guaman Poma de Ayala felsorolta az Andok 55 őshonos növénye között.

Dél-amerikai gyógynövény rendszerek a nyers gumót mint vízhajtót a vese és a hólyag problémák kezelésére, a leveleket a hólyaghurut, hepatosis, és nephrosis kezelésére használják. Peruban leveleiből készítenek meleg borogatást, és külsőleg használják izomfájdalom, reuma, ízületi fájdalmak enyhítésére. Brazíliában a levelekből főzött tea egy természetes orvosság a cukorbetegség gyógyítására.

Növényi vegyületek

A yacon gyökér vagy gumó gazdag forrása (akár 67%) a fruktooligoszacharidoknak. Ezek a vegyületek adják a gumó édes ízét, azonban a legtöbb ilyen típusú cukrok nem könnyen emészthető, nehezen vagy egyéltalán nem metabolizálódik emberek esetében. Emiatt a yacongumó ígéretesnek látszó diétás élelmiszer cukorbetegek részére és alapját képezheti egy alacsony kalóriatartalmú új generációs édesítőszer családnak is. Ezek az oligofructózok nemrégiben minősültek”prebiotikumok”-nak . Mivel nem emésztődik az emberi gyomor-bél traktus által csak a vastagbélben, ahol fermentálja néhány kiválasztott faj a bél mikro-flórából (a Bifidobacterium és Lactobacillus), így segíti az egyensúly létrejöttét a bélflórában és a támogatja az emésztést. Egy laboratóriumi tanulmány azt sugallja, hogy a prebiotikus hatása a yacon gumó kivonatoknak a fermentációs eljárás során fokozza a természetes termelését a béta-glükánoknak, amelyek úgy hatnak, mint a nem-specifikus immunstimulánsok.

Ezek mellett az édes vegyületek mellett a yacon gumók gazdagok inulinban és a keményítőben is. Mind a gumók és a növény levelei tartalmaznak klorogénsavat, ferulinsavat és kávésavat, amelyekről ismert, hogy erős antioxidáns hatásúak. Számos szeszkviterpén lakton megtalálható a levelekben, amelyek bizonyítottan antibakteriális és gombaellenes hatásúak voltak laboratóriumi vizsgálatok során.

Egyéb vegyi anyagok amelyek dokumentáltan megtalálhatóak a yacon részeiben:

y-cadinene, kávésav, 3-caffeoylquinic-sav, klorogénsav-sav, 2,4-dicaffeoylaltraric-sav, 2,5-dicaffeoylaltraric-sav, 3,5-dicaffeoylaltraric-sav, 3 , 5-dicaffeoylquinic-sav, enhydrin, ferulinsav-sav, fluctuanin, galluszsav, gentizinsav, inulin, melampolidok, oligofructtózok, béta-pinén, protokatechualdehid-sav, rozmaringsav, sonchifolin, triptofán, 2,3,5 -tricaffeoylaltraric-sav, 2,4,5-tricaffeoylaltraric-sav, és uvedalin

Biológiai és klinikai kutatások

Levelek: A a yacon levelek hipoglikémiás hatását igazolták több laboratóriumi vizsgálat során is kutatók Argentínában. A yacon levelek főzetéről jelentették, hogy jelentős csökkenést okoz a vércukorszintben injekcióban vagy orálisan beadva. Egy glükóz tolerancia teszt során a levél főzetének egyszeri beadása azonnal csökkentette a plazma glükóz-szintet . A hatásmechanizmus ilyen levél kivonatok esetén hasonló volt az inzulinszerű hatásnak a glükóz metabolizmusát tekintve. Egy in vitro vizsgálat beszámolt arról is, hogy a levelek antioxidáns hatása, valamint májvédő fellépése csökkenti azon szabad gyökök számát amelyek felelősek a májsejtek (pl. alkohol okozta) pusztulásáért.
A gumókból készült készítmények jelentősen képesek csökkenteni a vér triglicerid szintjét is.

Aktuális praktikus felhasználás

Míg yacon gyökeret jelenleg sok helyen úgy forgalmazzák, mint cukorbetegek és fogyókúrázók étrendkiegészítőjét meg kell jegyezni, hogy a gumó nem vércukorszint csökkentő hatású, csak a növény levelei! A gumó a fent említettek szerint tartalmaz egy fajta cukrot, ami nem, vagy nehezen metabolizálódik (valamint sokkal alacsonyabb kalóriatartalmú, mint az egyéb cukrok), így minden bizonnyal megfelelő édes ízű diétás étrendkiegészítő lehet cukorbetegek és fogyókúrázók számára, a fogyasztóknak azonban tudniuk kell, hogy a yacon gyökere nem fog segíteni a cukorbetegeknek fenntartani az alacsony vércukorszintet önmagában.

Sajnos egyre gyakrabban előfordul, hogy olyan yacon gyökérből készült kapszulákat árulnak, amelyekről azt állítják, hogy a vizsgálatok szerint alkalmasak a vércukorszint szabályozására, és / vagy antimikrobiális hatásúak, de valójában ez kizárólag a yacon leveleiből készült készítményekre igaz és nem a gumóból készültekre! Ha valaki beveszi a yacon gyökeret kapszula formájában, annak egyetlen haszna lehet, hogy mint prebiotikus anyag segíti a bélflóra baktériumait és esetleg növelheti a szervezet természetes immunreakcióit a béta-glükánok által (de minden bizonnyal ehhez nagyon kevés egy 500 mg-os kapszula vagy kettő, ehhez napi bevitelként 200-300 grammra van szükség).
Hogy segítse a vércukorszint csökkentését, keresse a yacon levelek őrleményét kapszulák formájában. A yacon leveléből készült készítménycsoport egy viszonylag új természetes orvosság a piacokon.

Yacon levelek összefoglaló:

Fő hatásai:

hipoglikémiás, antioxidáns, antibakteriális, gombaölő, máj védelmezője

Fő felhasználása (levél):
a cukorbetegség és a magas vércukorszint
a máj-tonik és májproblémák
mint antimikrobiális vese és hólyag fertőzések esetén
mint egy antioxidáns (különösen a máj védelmére)

Tulajdonságok , dokumentált kutatás:

antibakteriális, antidiabetikus, gombaellenes, antioxidáns, májvédő (máj védelmezője), hepatotonic (máj-tonik), immunstimuláns,

Egyéb tulajdonságok, dokumentált hagyományos használat:
antidiabetikus, gyomorerősítő (digestive támogatás)